Reconstruirea TNB, întârziată cu 1 an

Reconstruirea Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) va fi încheiată la sfârşitul lui 2014, cu un an întârziere faţă de termenul programat iniţial, din cauza mutării abia cu o lună în urmă a Teatrului de Operetă. Însă odată începute, lucrările îşi urmează cursul şi vom avea la final unul dintre cele mai moderne teatre din europa. Premierul Victor Ponta a fost luni, în inspecţie pe şantierul deschis în 2010 de Guvernul Boc şi s-a declarat mulţumit, la fel ca directorul Naţionalului, Ion Caramitru. 

În luna mai 2010, consorţiul format din Aedificia Carpaţi şi Romest Electronic a câştigat licitaţia pentru modernizarea Teatrului Naţional, valoarea contractului anunţată atunci fiind de 48 de milioane de euro, fără TVA.

Acum, Victor Ponta spune că totalul cheltuielilor este estimat la 65 milioane de euro. El a dat asigurări că finanţarea este certă, aceasta fiind acoperită prin creditul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Lucrările cuprind 3 etape: demolarea aşa-numitei “bomboniere” – clopotul de beton armat amplasat peste clădire în perioada ceauşistă; consolidarea imobilului; refacerea Sălii Mari, care va avea 850 de locuri, câte erau iniţial.

7 spaţii de joc, cu 3.000 de locuri

La final, TNB va avea 7 spaţii de joc: Sala Mare (850 de locuri), Sala Mică (250 de locuri), Sala Studio (598 de locuri), Sala Atelier (300 de locuri), Sala Pictură (286 de locuri), Sala Media şi Amfiteatrul în aer liber, de pe acoperişul clădirii (circa 300 de locuri). Astfel, de la 1.720 de locuri  în prezent, Naţionalul va avea circa 3.000 de locuri.

Ion Caramitru, directorul TNB, s-a declarat mulţumit de stadiul execuţiei lucrărilor, chiar dacă acestea vor fi încheiate „în 2014, spre iarnă”, cu decalajul aferent procesului de mutare a Teatrului de Operetă.

Caramitru s-a arătat încântat că, în ultimii doi-trei ani s-a consemnat un aflux de public mai mare cu 160%-180% comparativ cu perioada anterioară. El a apreciat că “nu criza teatrului este de interes la acest moment, ci depăşirea crizei economice”.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.