RECTIFICAREA BUGETARĂ: Transporturile pierd, poliţiştii şi parlamentarii câştigă

Guvernul operează cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, în minus, iar Ministerul Transporturilor va pierde şi acum bani, după ce în vară bugetul i-a fost amputat cu 1 miliard de lei. În schimb, MAI, MAE, SIE, SRI, Senatul şi Camera Deputaţilor vor primi suplimentări de fonduri. Optimismul nejustificat al guvernanţilor s-a concretizat până la urmă într-o „gaură” de câteva miliarde de lei, iar Ministerul Finanţelor s-a trezit în prag de sfârşit de an că ANAF nu a reuşit să colecteze sumele estimate (a adus numai 48% din TVA). Astfel, rectificarea bugetară va fi de aproape 3 miliarde de lei, iar deficitul va creşte de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenţă pe care experţii FMI o acceptă doar pentru sumele cheltuite suplimentar faţă de programul iniţial pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene. 

Premierul Victor Ponta a declarat că “în discuţiile pe care ministrul Finanţelor şi ministrul delegat pentru Buget (Liviu Voinea n.r.) le-au avut cu delegaţia FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, inclusiv bazat pe acest succes oarecum neaşteptat pentru dânşii (creşterea nivelului de absorbţie a fondurilor UE-n.r.) – pentru că tot auziseră în anii trecuţi că o să avem bani europeni şi nu mai credeau nici ei, iată că acum îi avem – pentru a nu afecta restul activităţilor bugetare, vom avea o creştere de 0,2% a deficitului numai pentru cofinanţarea programelor europene”.

“Constatându-se această creştere a plăţilor şi a decontărilor pe fondurile europene, au acceptat să avem o creştere faţă de programul iniţial”, a precizat Ponta.

El a arătat că vor fi asigurate fonduri pentru salariile angajaţilor din Ministerul de Interne, Senat, Camera Deputaţilor, SRI, SIE şi STS. “La rectificare asigurăm plata salariilor pentru toate instituţiile unde s-a calculat greşit de la început sau unde au fost situaţii speciale. Cred că cei mai mulţi bani îi dăm la Ministerul de Interne, pentru că s-au angajat noile promoţii”, a explicat Ponta.

Sume forfetare pentru Senat şi Camera Deputaţilor

Senatul şi Camera Deputaţilor vor primi bani în plus pentru plata sumelor forfetare către parlamentari, sume din care sunt plătiţi angajaţii birourilor parlamentare. “Mai sunt la diverse instituţii – Camera şi Senatul, unde nu ştiu să vă spun de câţi bani e vorba, dacă sunt trei milioane de Euro, dar  vorba de drepturi salariale la toate instituţiile”, a mai spus Ponta.

El a adăugat că şi SRI, SIE şi STS vor avea o rectificare bugetară pozitivă: “Şi la SRI apare, şi la SIE, şi la STS – deci unde nu s-a calculat bine de la început sau au apărut cheltuieli suplimentare evident că asigurăm toate salariile, aşa cum asigurăm funcţionarea tuturor instituţiilor”.

La bugetele locale bani pentru profesori

Premierul a mai arătat că vor primi bani toţi cei care au de primit drepturi salariale. “Toate instituţiile centrale sau locale primesc la rectificare banii, inclusiv e vorba de banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap – pe aceia îi alocăm acum la rectificare”, a adăugat Ponta.

El a mai spus că sunt bani prevăzuţi în bugetele locale pentru profesorii din preuniversitar. “Avem banii prevăzuţi – să nu-i căutaţi la Ministerul Educaţiei, ci la autorităţi locale – pentru profesori, pentru că e vorba de profesorii din preuniversitar. Avem pentru medici, i-am trecut la fondul de rezervă şi-i plătim pe măsură ce e necesar”, a spus Ponta.

Tăieri de fonduri:

  • Ministerul Transporturilor: 134,3 milioane lei, diminuare datorată execuţiei bugetare pe primele 8 luni ale anului, în principal la titlul 55 „Alte transferuri” (-225,1 milioane lei). Dar s-a avut în vedere asigurarea sumei de 190,0 milioane lei pentru pentru finanţarea în anul 2013 a proiectelor de investiţii la magistralele de metrou.
  • Ministerul Economiei: 62,2 milioane lei, diminuare datorată execuţiei bugetare pe primele 8 luni ale anului, în principal la titlul 55 „Alte transferuri” (-42,8 milioane lei) şi la titlul 71 „Active nefinanciare” (-7,3 milioane lei))
  • Ministerul Sănătăţii: 54,5 milioane lei
  • Ministerul pentru Societatea Informaţională: 50,8 milioane lei
  • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: 46,9 milioane lei, diminuare datorată execuţiei bugetare pe primele opt luni ale anului, în principal la titlul 20  „Bunuri şi servicii” (-11,8 milioane lei), titlul 56 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” (-30,0 milioane lei) şi titlul 71 „Active nefinanciare” (-11,4 milioane lei)
  • Ministerul Muncii: 520,4 milioane lei
  • Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice: 315,1 milioane lei, diminuare datorată execuţiei bugetare pe primele opt luni ale anului, în principal la titlul 51 „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” (-280,0 milioane lei), titlul 55 „Alte transferuri” (-21 milioane lei) şi bunuri şi titlul 20 „Bunuri si Servicii” (-6 milioane lei)
  • Ministerul Mediului: 178,1 milioane lei, diminuare datorată execuţiei bugetare pe primele 8 luni ale anului, în principal la titlul 56 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” (-200,0 milioane lei)
  • Ministerul Finanţelor Publice: 46,5 milioane lei, plus 451,6 milioane lei la “Acţiuni Generale”)
  • Ministerul Apărării Naţionale: 33,5 milioane lei
  • Preşedinţia: 1,1 milioane lei
  • Curtea Constituţională: 400.000 lei
  • Agenţia Naţională de Integritate: cu 1,1 milioane lei.

Suplimentări de buget:

  • Ministerul Afacerilor Interne: 104 milioane lei
  • Ministerul  Justiţiei: 99,2 milioane lei
  • Ministerul Afacerilor Externe: 13 milioane lei
  • Camera Deputaţilor: 12 milioane lei
  • Senat: 9,2 milioane lei
  • SRI: 27,5 milioane lei
  • SIE: 6,1 milioane lei
  • STS: 5,1 milioane lei.
  • Secretariatul General al Guvernului (SGG): 13,5 milioane lei (peste 3 milioane de euro) pentru preluarea în leasing, prin RA-APPS, a unei aeronave destinate utilizării exclusive a zborurilor speciale pentru demnitari. Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt cele care se execută cu aeronave ce au la bord preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, vicepremierii, miniştrii sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.
  • Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor: 23 milioane lei, fonduri necesare pentru asigurarea sumelor aferente “Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, cu impact direct asupra asigurării ţinerii sub control a bolilor animalelor cu transmitere la om”.

Potrivit proiectului de rectificare lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, veniturile bugetului de stat pe anul 2013 se diminuează, pe sold, cu 2.909,0 milioane lei şi se reflectă, în principal, pe următoarele categorii de venituri:

  • impozitul pe profit: -64,8 milioane lei
  • impozit pe venit şi salarii: -205,9 milioane lei
  • taxa pe valoarea adăugată: -635,6 milioane lei, din care 270,6 milioane lei sume alocate unităţilor administrativ-teritoriale
  • accize: – 648,1 milioane lei
  • alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii: -124,0 milioane lei
  • impozit pe comerţul exterior şi tranzacţii internaţionale: -150,0 milioane lei
  • venituri nefiscale: -1.133,0 milioane lei.

Veniturile reprezentând taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi se majorează cu 92,4 milioane lei.

Cheltuielile bugetului  de stat pe anul 2013 se diminuează, pe  sold, cu  suma  de 1.635,5  milioane lei.

Influenţele pe principalele naturi de cheltuieli ale bugetului de stat se prezintă astfel: – cheltuielile de personal cresc cu 167,2 milioane lei

– cheltuielile cu bunuri şi servicii scad cu 40,8 milioane lei

– cheltuielile cu dobânzile scad cu 457,1 milioane lei

– cheltuielile cu subvenţiile se diminuează cu 100 milioane lei

– transferurile între unităţi ale administraţiei publice se diminuează cu 219,0 milioane lei

– alte transferuri se diminuează cu 515,5 milioane lei

– cheltuielile cu asistenţa socială scad cu 309,8 milioane lei

– fondurile de rezervă se majorează cu 216,8 milioane lei

– cheltuielile de capital se diminuează cu 62,7 milioane lei.

Proiectul mai prevede majorarea deficitului bugetului general consolidat de la 14.700 milioane, respectiv 2,3% din PIB, la 15.900 milioane lei, respectiv 2,5% din PIB, în bază cash.

Suma de 1,2 miliarde lei cu care se majorează deficitul bugetar se alocă suplimentar pentru cofinanţarea naţională aferentă proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.