Premierul Mihai Razvan Ungureanu a decis relansarea procesului de negociere pentru recuperearea creantelor Rompetrol, prin reasezarea comisiei interministeriale care realizeaza acest demers, a anuntat, marti, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. “Conducerea comisiei interministeriale revine acum Ministerului Afacerilor Externe si a fost atribuita ambasadorului insarcinat special, Mihnea Constantinescu. Pana pe 5 aprilie aceasta comisie trebuie sa-si reevalueze pozitiile si sa-si reanalizeze punctul de vedere in negocierile cu actionarul majoritar KazMunayGaz”, a precizat Suciu.
Discutiile dintre reprezentantii Rompetrol si cei ai Guvernului pentru rascumpararea pachetului de 46% detinut de stat la rafinaria Petromidia se poarta de doi ani, mai precis din septembrie 2010, cand a venit scadenta rascumpararii obligatiunilor reprezentand restantele bugetare ale Rompetrol.
Reamintim ca, in octombrie 2003, cind compania era controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, Guvernul Nastase a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de 7 ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
Pana la scadenta rascumpararii obligatiunilor – 30 septembrie 2010 -Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.
Convertirea in actiuni
Patriciu a vandut intre timp (in 2007) Petromidia companiei KazMunaiGaz, pentru care a primit 2,7 milioane de dolari, iar noul proprietar al grupului Rompetrol a decis in 2010, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.
Totodata, la sfarsitul lunii iunie 2010, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat sa fie utilizate pentru plata unei parti a datoriei catre stat. In urma operatiunii au fost subscrise actiuni de 329,49 milioane lei.
Nici cal, nici magar
Statul a contestat in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate, pe principiul ca ori se achita datoria intreaga, ori se face conversie in actiuni – caz in care statul devine actionar majoritar -, dar nu prin ambele variante. Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol Rafinare (RRC) anul trecut, in urma majorarii de capital realizate de companie in contul datoriei de 571 milioane de euro. (M.S.)