Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dambovita a organizat „Competitia Nationala de Descarcerare si Acordare a Primului Ajutor Calificat”, cu sprijinul Grupului Renault Romania, ce a pus la dispozitie locatia sa de la Titu.
In cadrul acestei etape zonale, au participat 7 echipaje de pompieri paramedici din Bucuresti si judete ale regiunii Sud – Muntenia, unde Grupul Renault Romania a pus la dispozitia ISU Dambovita 18 vehicule Dacia pentru buna desfasurare a exercitiilor de descarcerare.
Colaborarea cu ISU
In premiera, Grupul Renault Romania a colaborat cu ISU „Basarab I” Dambovita si a gazduit in perioada 17 – 18 iunie, la Centrul Tehnic Titu al Renault Technologie Roumanie, faza zonala a Competitiei nationale de descarcerare si acordare a primului ajutor calificat. Concursul a cuprins doua probe, descarcerarea de vehicule si acordarea primului ajutor calificat. Sapte echipaje de pompieri paramedici ai ISU din Bucuresti, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita, Calarasi si Unitatea Speciala ISU Ciolpani au fost implicate in cele doua probe. Exercitiile de descarcerare au fost realizate pe 18 vehicule Dacia (modele din prima si noua generatie: Logan, Logan Van, Sandero, Dokker), puse la dispozitie de catre Grupul Renault. Aceasta competitie, organizata anual de catre ISU in Romania, este o platforma de invatare si de testare a deprinderilor, printr-o evaluare stricta, unde participantii sunt incurajati sa isi autoevalueze practica si tehnica. Jurizarea concursului este asigurata de reprezentanti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si ai ISU din alte judete decat cele participante in concurs. Grupul Renault a mai colaborat cu ISU „Cpt. Puica Nicolae” Arges, cand a donat un vehicul Dacia Logan Van pentru a fi utilizat de Detasamentul de Pompieri din Mioveni in operatiuni de salvare. Totodata, in 2014, grupul a mai donat trei vehicule Dacia la ISU Dambovita, acestea urmand a fi folosite la antrenamente in cadrul exercitiilor de descarcerare.
Competitie pentru salvarea vietilor
Aceasta etapa a competitiei nu este cea finala, echipajele clasate pe primul loc in cele 2 probe, adica echipajul ISU „Basarab I” Dambovita – la proba „Descarcerarea din Vehicule“ si echipajul ISU „Serban Cantacuzino” Prahova – la proba „Acordarea Primului Ajutor Calificat” s-au calificat la faza nationala a Competitiei Nationale de Descarcerare si Acordare a Primului Ajutor Calificat. Schimbul de experienta, testarea si imbunatatirea practicilor de lucru au fost, poate, cele mai de pret bunuri castigate de catre competitori care, invingatori sau invinsi, au impartasit pasiunea comuna, aceea de „salvatori de vieti“.
Siguranta rutiera – responsabilitate sociala
Una dintre directiile de responsabilitate sociala a Renault este siguranta rutiera, Grupul propunandu-si sa contribuie la obiectivele de sanatate publica prin diminuarea mortalitatii rutiere, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Cu o populatie de 20 de milioane de locuitori si un parc auto national de aproximativ 6 milioane de vehicule, Romania inregistreaza anual in jur de 1.800 de decedati in accidentele rutiere (locul 2 in UE, cu o rata de 91 de persoane decedate la 1 milion de locuitori). Pentru ca traficul pe strazile si soselele din Romania sa stea sub semnul sigurantei, Grupul Renault Romania isi doreste sa contribuie prin toate mijloacele: preventie, corectie, protectie si salvare.
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro