Ministerul Sănătăţii organizează în 23 noiembrie concursul naţional de intrare în rezidenţiat pe loc şi pe post în domeniile medicină, medicina dentară şi farmacie. Concursul se desfăşoară în Centrele Universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 727 din data de 3 octombrie 2014 a fost publicat Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1128/2014 privind stabilirea specialităţilor deficitare pentru care se organizează rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice în sesiunea 23 noiembrie 2014, precum și OMS nr. 1126/2014, prin care cuantumul taxei a fost stabilit la 360 lei/participant.
Iată specialităţile pentru care se organizează rezidenţiat: anestezie şi terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară, epidemiologie, farmacie clinică, hematologie, medicină de laborator, medicină de urgenţă, neonatologie, oncologie medicală, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, radioterapie, radiologie şi imagistică medicală.
Sumele încasate din plata taxelor vor merge către bugetul Ministerului Sănătății și se vor utiliza pentru acoperirea cheltuielilor de personal și materiale necesare susținerii rezidențiatului, iar o cotă de maximum 80% se va repartiza universităților de medicină și farmacie pentru acoperirea cheltuielilor de organizare a concursului.
Rezidenţiatul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare prevăzut mai sus se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul.
Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singurăclasificare pentru fiecare domeniu.
Tematicile concursului de rezidenţiat şi bibliografia aferentă sunt diferite pe domenii. Acestea sunt avizate de către Colegiul Medicilor din România, de către Colegiul Medicilor Dentişti din România, respectiv de către Colegiul Farmaciştilor din România, sunt aprobate de către ministrul Sănătăţii şi au fost publicate în ziarul “Viaţa medicală” nr. 11 din 18 martie 2011 pentru domeniul medicină dentară şi domeniul farmacie (inclusiv cu completarea din anul 2012).
Pentru domeniul medicină, tematica şi bibliografia au fost publicate în ziarul “Viaţa medicală” nr. 16 din 20 aprilie 2012).
Tematicile (inclusiv erata din anul 2013 pentru domeniul medicină), plus clasificările, data şi locul alegerii locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire pot fi accesate la www.rezidentiat.ms.ro şi pe paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie din România.
Metodologia completă, la www.rezidentiat.umf.ro. (M.S.)