Romania mai fierbe pana pe 16 iulie

Temperaturile raman ridicate pana pe 16 iulie, a afirmat directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, luni, intr-o conferinta de presa ce a avut loc dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, unde subsecretarul de stat Raed Arafat a anuntat ca in ultimele zile peste 6.100 de persoane (cate 1.100 pe zi) au cerut ajutorul medicilor. Meteorologii au emis o avertizare Cod Portocaliu valabila pentru luni si marti in cea mai mare parte a Olteniei si local in Muntenia, unde disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa peste pragul critic de 80. Sandu sustine ca se va prelungi insa miercuri si joi.

Temperaturile maxime in zonele cu Cod Portocaliu vor atinge frecvent 37….38 de grade si pe arii restranse 39 de grade Celsius. Instabilitatea atmosferica se va accentua treptat, astfel incat marti si in noaptea de marti spre miercuri vor fi descarcari electrice, vijelie, averse ce pot depasi pe arii restranse 20…25 l/mp si izolat caderi de grindina. Aceste fenomene vor fi mai frecvente in regiunile nordice, estice, sudice, precum si la munte.

De asemenea, se mentine Codul Galben in regiunile vestice, sudice si sudice, unde valul de caldura va persista iar temperaturile maxime vor atinge frecvent valori de 35….37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80.

“Partea de sud va ramane sub Cod Galben miercuri si joi, cu mare probabilitate ca judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman si Giurgiu sa ramana si miercuri si joi sub Cod Portocaliu”, a declarat Ion Sandu.

El a spus ca vineri nu vor fi peste 35 de grade. “Vom pregati o alta atentionare pentru sambata, duminica si luni, de asemenea pentru partea de sud cu siguranta cod galben si din nou judetele de langa Dunare e posibil sa fie sub cod portocaliu. Incepand cu data de 16 va fi o scadere a temperaturilor”, a adaugat Ion Sandu. (M.S.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.