România nu este afectată direct de situația din Ucraina dar nu a ridicat gradul de alertă

România nu este afectată direct de situația din Ucraina (Parlamentul rus a votat în unanimitate, la solicitarea preşedintelui Vladimir Putin, intervenţia armată în Crimeea) și nu există riscuri imediate la adresa securității naționale a țării, dar gradul de alertă al structurilor de securitate națională nu a fost ridicat, sunt concluziile ședinței de lucru convocate de președintele Traian Băsescu, în această seară, cu structurile de securitate națională (MApN, SIE, Poliţia de Frontieră). Totodată, “România va continua să fie activă în relațiile cu aliații săi în discuțiile privind evenimentele din Ucraina; președintele României, domnul Traian Băsescu, a mandatat reprezentanții statului român să prezinte poziția de principiu a României în dezbaterile ce urmează pe această temă în structurile Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și ale Uniunii Europene (UE)”, informează un comunicat remis de Președinție.

România va monitoriza, în continuare, cu maximă atenție, atât situația din Ucraina, cât și evoluțiile separatiste din Republica Moldova, se mai menționează în comunicatul Președinției referitor la concluziile ședinței de la Palatul Cotroceni.

Președintele Traian Băsescu a convocat pentru ora 19.00 o ședință de lucru cu structurile de securitate națională pentru a discuta situația din Crimeea. Președinția a subliniat că aceasta nu este o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Administrația Prezidențială anunțase anterior, printr-un comunicat de presă, că România consideră că orice prezență a trupelor Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia și în afara acordurilor bilaterale și a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei.

“Președintele României, domnul Traian Băsescu, urmărește cu deosebită atenție evenimentele în derulare în Peninsula Crimeea, dar și din regiunea Harkov, Donetsk și Odesa. Apariția unor grupări civile, dar și a unor formațiuni militare nerevendicate care au ocupat clădirile autorităților legitime și semnalele repetate ale unor tendințe separatiste amenință stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritorială și securitatea regională”, se afirma în comunicatul Președinției.

Totodată, România este preocupată de respectarea “deplină” a statalității, suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internațional.

Conform comunicatului, președintele Băsescu solicită ca mișcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei și să se înscrie în limitele documentelor bilaterale privind staționarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov și a tuturor elementelor notificate ulterior de către autoritățile ucrainene.

“Domnul președinte Traian Băsescu insistă asupra faptului că orice diferend politic între administrația regională a Crimeii și puterea centrală a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forță, ci numai prin dialog direct, în limita prevederilor constituționale ale Ucrainei. În ceea ce privește protejarea minorităților, președintele României, domnul Traian Băsescu, consideră că aplicarea fermă a normelor internaționale și a bunelor practici în domeniu reprezintă singurul izvor de reglementare a drepturilor minorităților naționale și trebuie să reprezinte o obligație a fiecărui stat și nu motivul unei intervenții armate externe”, se mai puncta în comunicatul Președinției. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.