România are cel mai mare deficit de încasare a TVA din rândul statelor Uniunii Europene în anul 2012, respectiv 8,841 miliarde de euro, potrivit rezultatele studiului realizat de Comisia Europeană. Nu ştim ce s-a întâmplat cu încasările din ultimii 2 ani, dar situaţia nu poate fi mult diferită, atât timp cât faţă de 2011 recuperarea a fost extrem de mică. În lipsa datelor oficiale de la Guvern, Consiliului Fiscal estimează că gradul de colectare este de sub 60% în anul 2013, evaziunea la TVA fiind de 72 miliarde lei (12,2% din PIB).
Ţara noastră a pierdut în 2012 la puşculiţa bugetului 44% din veniturile din TVA preconizate, fiind urmată de Slovacia (39%) și Lituania (36%). La polul opus se află Olanda (5% deficit de încasări la veniturile preconizate), Finlanda (5%) și Luxemburg (6%), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
În plus, între 2011 și 2012, România și-a diminuat foarte puțin deficitul de încasare a TVA, de la 8,970 miliarde de euro în 2011 până la 8,841 miliarde de euro în 2012, procentul rămând la 44% din veniturile din TVA preconizate.
Comisia Europeană estimează că în 2012 s-au pierdut 177 de miliarde euro din veniturile din TVA din cauza nerespectării legislației privind TVA sau a necolectării acestui impozit, sumă echivalentă cu 16% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre.
“Deficitul de încasare a TVA este în esență un indicator al eficacității — sau al ineficacității — măsurilor de asigurare a respectării legislației privind TVA și a măsurilor de conformare la legislația privind TVA, în întreaga UE’, a declarat comisarul european pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta. ‘Statele membre nu își pot permite să piardă venituri de o asemenea amploare. Ele trebuie să crească presiunea și să ia măsuri decisive pentru a recupera aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, în ceea ce o privește, se concentrează în continuare pe reformarea fundamentală a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient și mai greu de fraudat’, a adăugat Semeta.
Studiul Comisiei Europene arată că între 2011 și 2012 un număr de 11 state membre și-au diminuat deficitul de încasare a TVA, în timp ce în alte 15 s-a constatat o creștere. Grecia a înregistrat cea mai semnificativă îmbunătățire între 2011 (9,1 miliarde euro) și 2012 (6,6 miliarde euro), deși continuă să fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de încasare a TVA (33 %).
Pentru anul acesta, Guvernul a gândit o “strategie” de acoperire a deficitului la TVA: noi taxe, printre care supraacciza la motorină, taxa pe stâlp, modificarea calculului accizelor, introducerea CASS pe chirii şi impozitarea salariului minim pe economie.
Magda SEVERIN