România, prima în UE la deficit de încasări TVA: 44%

România are cel mai mare deficit de încasare a TVA din rândul statelor Uniunii Europene în anul 2012, respectiv 8,841 miliarde de euro, potrivit rezultatele studiului realizat de Comisia Europeană. Nu ştim ce s-a întâmplat cu încasările din ultimii 2 ani, dar situaţia nu poate fi mult diferită, atât timp cât faţă de 2011 recuperarea a fost extrem de mică. În lipsa datelor oficiale de la Guvern, Consiliului Fiscal estimează că gradul de colectare este de sub 60% în anul 2013, evaziunea la TVA fiind de 72 miliarde lei (12,2% din PIB)

Ţara noastră a pierdut în 2012 la puşculiţa bugetului 44% din veniturile din TVA preconizate, fiind urmată de Slovacia (39%) și Lituania (36%). La polul opus se află Olanda (5% deficit de încasări la veniturile preconizate), Finlanda (5%) și Luxemburg (6%), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În plus, între 2011 și 2012, România și-a diminuat foarte puțin deficitul de încasare a TVA, de la 8,970 miliarde de euro în 2011 până la 8,841 miliarde de euro în 2012, procentul rămând la 44% din veniturile din TVA preconizate.

Comisia Europeană estimează că în 2012 s-au pierdut 177 de miliarde euro din veniturile din TVA din cauza nerespectării legislației privind TVA sau a necolectării acestui impozit, sumă echivalentă cu 16% din veniturile totale din TVA preconizate ale celor 26 de state membre.

“Deficitul de încasare a TVA este în esență un indicator al eficacității — sau al ineficacității — măsurilor de asigurare a respectării legislației privind TVA și a măsurilor de conformare la legislația privind TVA, în întreaga UE’, a declarat comisarul european pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta. ‘Statele membre nu își pot permite să piardă venituri de o asemenea amploare. Ele trebuie să crească presiunea și să ia măsuri decisive pentru a recupera aceste sume care se cuvin bugetelor publice. Comisia, în ceea ce o privește, se concentrează în continuare pe reformarea fundamentală a sistemului de TVA, pentru a-l face mai robust, mai eficient și mai greu de fraudat’, a adăugat Semeta.

Studiul Comisiei Europene arată că între 2011 și 2012 un număr de 11 state membre și-au diminuat deficitul de încasare a TVA, în timp ce în alte 15 s-a constatat o creștere. Grecia a înregistrat cea mai semnificativă îmbunătățire între 2011 (9,1 miliarde euro) și 2012 (6,6 miliarde euro), deși continuă să fie unul dintre statele membre cu un mare deficit de încasare a TVA (33 %). 

Pentru anul acesta, Guvernul a gândit o “strategie” de acoperire a deficitului la TVA: noi taxe, printre care supraacciza la motorină, taxa pe stâlp, modificarea calculului accizelor, introducerea CASS pe chirii şi impozitarea salariului minim pe economie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.