Comisia Europeană sesizează Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru neîndeplinirea, de către România, a obligaţiei de a transpune în dreptul intern actul normativ revizuit al UE privind vehiculele scoase din uz, potrivit unui comunicat al CE. În plus, CE a lansat infringement împotriva României privind serviciile financiare şi drepturile de autor.
„Demontarea şi reciclarea vehiculelor vor deveni mai ecologice prin Directiva privind vehiculele scoase din uz, care interzice utilizarea anumitor substanţe periculoase în vehiculele introduse pe piaţă după 1 iulie 2003. Actul normativ revizuit prelungeşte o exceptare de la această interdicţie, şi anume utilizarea plumbului în anumite componente ale vehiculelor”, se arată în comunicatul Executivului european.
“Statele membre aveau obligaţia de a adopta actele cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformităţii cu directiva până la 22 august 2013. După ce a depăşit termenul respectiv, România a primit o scrisoare de punere în întârziere la 27 septembrie 2013, urmată de un aviz motivat la 11 iulie 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la expirarea termenului, directiva încă nu a fost transpusă în legislaţia naţională, în ciuda eforturilor depuse de România. Prin urmare, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a UE în legătură cu România”, se adaugă în comunicat.
De asemenea, CE a lansat un aviz motivat (infringement) împotriva a 11 state, inclusiv România, pentru că nu au pus pe deplin în aplicare Directiva privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor bancare, aceste ţări având termen de două luni pentru a evita trimiterea în faţa Curţii de Justiţie.
Concret, CE a cerut astăzi României, Bulgariei, Cehiei, Franţei, Italiei, Lituaniei, Luxemburgului, Olandei, Maltei, Poloniei şi Suediei să pună pe deplin în aplicare Directiva privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor bancare. Această directivă (2014/59/UE) este un element central al uniunii bancare a UE, care a fost instituită pentru a crea un sector financiar mai sigur şi mai solid în urma crizei financiare.
Data-limită pentru transpunerea acestor norme în dreptul naţional a fost 31 decembrie 2014.
În plus, Comisia Europeană a lansat un infringement împotriva României şi pentru necomunicarea măsurilor de transpunere în legislaţia internă a Directivei privind operele orfane, Executivul european avertizând că poate trimite cazul la CJUE dacă, în două luni, nu se iau măsuri adecvate. (M.S.)