Joi la ora 0.30, o rupere de nori s-a produs în nordul judeţului Galaţi, unde au căzut între 90 şi 148 de litri de apă/mp, cantitate acumulată în numai o oră şi jumătate, când în mod normal se produce în circa două luni. Oamenii, luaţi pe nepregătite de şuvoaiele ce le-au năvălit în case, cu greu s-au putut salva. Şi-au pierdut viaţa 9 persoane – 7 înecate, printre care şi o fetiţă de 8 ani ce fusese dată dispărută, iar 2 au suferit infarct. Premierul Victor Ponta a convocat pentru ora 11.30 Comandamentul pentru situaţii de urgenţă. Probabil atât de târziu pentru că vicepremierul Liviu Dragnea, cel care coordonează şedinţa, s-a aflat până la ora 10.30 la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde îşi studiază (de mai bine de o lună) dosarul de corupţie în cazul referendumului, înainte de a fi deferit justiţiei.
La ora 10.30, bilanţul morţilor era de 7 persoane. Totodată, o familie din Cudalbi anunţase dispariţia unei fetiţe de 8 ani, care fusese luată de viitură chiar din braţele tatălui. Apa îi ajungea acestuia până la gât, dar un tractor ajunsese lângă ei, pentru a-i salva. După ce mama a reuşit să urcat în remorcă, a întins braţele să ia fata, dar tatăl s-a dezechilibrat şi atât el, cât şi copila au fost luaţi de ape. Părintele a supravieţuit, iar copilul dispărut este căutat peste tot.
UPDATE: În jurul orei 15.30, fetiţa a fost găsită decedată la aproximativ 500 metri de locul de unde fusese luată de viitură, a anunţat Ştefan Drugan, primarul localităţii Cudalbi.
Încă o persoană a fost găsită moartă, în comuna Costache Negri, astfel că numărul oamenilor care şi-au pierdut viaţa a ajuns la 9.
Totodată, sute de animale – vite, oi, porci – au murit înecate.
Potopul i-a luat pe oameni din somn
Meteorologii au emis o avertizare nowcasting, însă fiind miezul nopţii, oamenii treziţi din somn de sirenele primăriilor nu au înţeles imediat ce se întâmplă.
Viiturile formate pe versanţi au măturat 17 localităţi, în peste 700 de case nivelul apei ajungând la 1,60 metri. Pompierii şi Poliţiştii au evacuat 519 de persoane.
Şi-au pierdut viaţa 2 bărbaţi şi o femeie din localitatea Cuca, doi bărbaţi şi o femeie în localitatea Costache Negri, o femeie în Cudalbi şi un bărbat în comuna Pechea.
Potrivit raportărilor Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat în Cudalbi, unde 500 de case cu grădini şi curţi cu tot au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.
Patru localităţi din judeţ sunt nealimentate cu energie electrică.
Drumuri naţionale şi cale ferată inundate
Circulaţia rutieră este blocată pe DN26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea şi pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, după ce carosabilul a fost inundat, apa măsurând în unele locuri peste un metru.
De asemenea, traficul feroviar este blocat pe ruta Galaţi-Bârlad, între staţiile Târgu Bujor şi Floteşti, din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul pe o porţiune de aproximativ 1 kilometru.
Potrivit CFR SA, secţia de circulaţie Galaţi-Bârlad face parte din infrastructura feroviară neinteroperabilă şi este închiriată gestionarului privat SC TRANSFEROVIAR GRUP, iar operatorul privat de călători este TRANSFEROVIAR CĂLĂTORI.
“Menţionăm că în acest moment circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de siguranţă pe intervalul de staţii Bârlad – Târgu Bujor şi retur. Echipele de intervenţie sunt deja în zona afectată de inundaţii şi întervin cu forţă umană şi cu utilaje, astfel încât circulaţia trenurilor să poată fi reluată în condiţii de siguranţă”, informează CFR SA, la ora 10.20.
Cod Galben de ploi în Moldova
Ploile vor continua în toată Moldova, potrivit prognozei meteo prezentată de Florinela Georgescu, director executiv al ANM.
“În Moldova a plouat foarte mult în ultima perioadă şi este foarte posibil ca în această după-amiază să se producă din nou fenomene periculoase. La ora 12.00, ANM va emite o avertizare Cod Galben de ploi, pentru toate judeţele din Moldova”, a precizat ea, la comandamentul de la Guvern.
Magda SEVERIN