Roselhoznadzor, autoritatea sanitar-veterinară din Rusia, a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, că interzice importurile de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza “encefalopatiei spongiforme bovine”, cunoscută sub numele de boala vacii nebune. Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat că există o suspiciune de “caz atipic”, care a fost depistat însă la o singură carcasă, într-un abator, şi a fost oprită de la comercializare.
Aautoritatea sanitar-veterinară rusă a precizat că interdicţia vizeazã şi proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor şi care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi care provin din procesarea cărnii de vită, informează site-ul în limba engleză al agenţiei Itar-Tass.
Totodată, se arată că o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină în România, cunoscută şi sub denumirea de “boala vacii nebune”, ar fi fost consemnată de Biroul Internaţional pentru Epizootii.
Ultima interdicţie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusă acum 30 de ani Marii Britanii, iar Roselhoznadzor a anulat interdicţia abia în septembrie 2013.
Preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu spune că a declanşat o anchetă încă de acum o lună şi jumătate.
“Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei”, a spus Mănăstireanu.
Prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a declarat, ieri, că există suspiciunea că bovina depistată pozitiv la testarea făcută pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB) ar proveni de la un fermier din satul clujean Deuşu şi că ar fi fost tăiată într-un abator din Bistriţa-Năsăud.
“În prezent, se desfăşoară o anchetă, inclusiv Poliţia a intervenit pentru a clarifica situaţia şi urmează ca în perioada următoare să se clarifice provenienţa acestui animal. În urmă cu două luni, la un abator din Bistriţa-Năsăud s-au sacrificat 40 de bovine care proveneau din mai multe judeţe – Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Cluj, iar printre acestea s-ar fi aflat şi vaca din satul Deuşu”, a spus Vuşcan.
Potrivit acestuia, forma de encefalopatie spongiformă bovină depistată este una atipică, dar care nu este periculoasă pentru consumatorul uman.
“De altfel, această carcasă nu a ajuns niciodată în consum, pentru că nu se pun în consum decât în momentul în care se obţin analizele pentru fiecare carcasă în parte”, a mai spus prefectul judeţului Cluj.
Tot ieri, ANSVSA arată, într-un comunicat de presă, că o probă recoltată de la o bovină care a fost sacrificată în 30 aprilie, într-un abator autorizat, a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuată în data de 1 mai pentru ESB.
Proba a fost trimisă pentru confirmarea diagnosticului la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), care a diagnosticat encefalopatia spongiformă bovină în data de 15 mai.
Totodată, proba a fost trimisă pentru identificarea tulpinii de encefalopatie spongiformă bovină la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge din Marea Britanie, care a stabilit, în urma analizelor, că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB, care apare în mod natural şi spontan la bovine, a precizat ANSVSA.
În România nu a fost înregistrat niciun caz de formă clasică sau atipică de encefalopatie spongiformă bovină din anul 1995 până în prezent.
“Acest caz de formă atipică de ESB este un caz izolat”, a mai arătat ANSVSA, precizând că mai multe instituţii ale statului desfăşoară o anchetă în acest caz.
“La finalizarea tuturor investigaţiilor, vor fi ucise şi distruse toate animalele care au coabitat cu animalul pozitiv şi descendenţii acesteia (cohorta animalului pozitiv)”, potrivit sursei citate.
ANSVSA a notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor şi Comisia Europeană despre depistarea acestui caz atipic de ESB, care urmează să fie analizat în cadrul forurilor ştiinţifice ale acestor organizaţii.
Modalitatea de apariţie a acestei forme sporadice de ESB, considerată “atipică” pentru a o distinge de forma clasică, în care imbolnăvirea apare în urma hrănirii bovinelor cu furaje care conţin proteine de origine animală, este în prezent în curs de investigare ştiinţifică. (M.S.)