Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) romano-sarb de la Portile de Fier II a devenit operational miercuri, in regim de trafic international de persoane si de marfuri. De altfel, Traian Basescu anuntase, in timpul vizitei efectuate in toamna in Serbia, ca frontiera va fi deschisa pana la sfarsitul anului.
PTF Portile de Fier II dispune, in partea romaneasca, de 9 artere de circulatie, cate 4 pe sensurile de iesire si intrare in tara pentru autoturisme, autocare si automarfare, si una, prevazuta cu rampa, pentru verificarea autovehiculelor.
Sectorul de frontiera are o lungime de 30 km, iar supravegherea este asigurata de 170 de politisti, din care aproape 40 activeaza la controlul documentelor.
Ceremonia de deschidere a PTF a avut loc in prezenta ministrului roman al Administratiei si Internelor, Traian Igas, a sefului Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale din MAI, Marian Tutilescu, a inspectorului general al Politiei de Frontiera Romane, Ioan Buda, si a prim-vicepremierului Ivica Dacic, ministru al Afacerilor Interne din Serbia.
Peste 200 de romani din Valea Timocului si sarbi au venit cu autocarele pana la podul dintre Romania si Serbia, apoi pe jos, pana la granita, pentru a asista la eveniment. Cei doi ministri roman si sarb, Traian Igas si Ivica Dacic, au taiat planglica inaugurala si au mers apoi in vama romaneasca, unde le-au cerut politistilor de frontiera sa le stampileze pasapoartele.
In total, dupa ceremonie, peste 500 de persoane – in special din Mehedinti si Valea Timocului, principalii beneficiari ai punctului – au trecut dintr-o parte in cealalta a frontierei romano – sarbe.
Hotararea de infiintare a PTF Portile de Fier II dateaza din 10 septembrie 1976, dar timp de 35 de ani nu s-a pus in practica. La acea data, Guvernul Republicii Socialiste Romania si cel al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia au incheiat un Acord privind construirea in comun, la kilometrul 863 al Dunarii, a Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier II.
Intre timp, Iugoslavia a disparut ca stat, fiind divizata in mai multe tari, printre care si Serbia. Desi operational dupa caderea regimului ceausist, PTF Portile de Fier II nu a lucrat niciodata pentru relatia cu Serbia, el fiind utilizat in perioada 1993-1995 doar pentru tranzactii comerciale fluviale cu Bulgaria. Totodata, in PTF Portile de Fier II s-a efectuat controlul de trecere a frontierei numai pentru personalul care asigura mentenanta si asistenta echipamentelor in centralele romana si sarba si pentru mijloacele de transport a materialelor si utilajelor necesare executarii acestor activitati.
Acum, autoritatile romane au obtinut de la Comisia Europeana toate avizele necesare efectuarii controlului la frontiera in bune conditii, si au incadrat personal specializat si dotat cu tehnica de comunicatii si aparatura performanta.
Magda SEVERIN