Scăderea volumului de comenzi va duce la disponibilizarea colectivă a 250 de salariaţi ai SC Rulmenţi SA Bârlad, din toate sectoarele de activitate, însă conducerea fabricii spune că o treime dintre ei vor îndeplini condiţiile de pensionare până la finalizarea perioadei de şomaj prevăzută de lege. Fabrica se confruntă cu o situaţie economică dificilă, iar din ianuarie, toţi cei 2.300 de angajaţi au intrat în şomaj tehnic, timp de o săptămână, în fiecare lună.
“În această primă jumătate a lunii aprilie vor fi transmise preavizele către salariaţii vizaţi de concedierile colective, fiind lăsat acel termen legal de contestaţie. Conform contractului colectiv de muncă, toţi cei 250 de angajaţi disponibilizaţi colectiv vor beneficia de plăţi compensatorii, între 3 şi 6 salarii medii pe unitate acordate lunar, în funcţie de vechimea fiecăruia în muncă”, a declarat, luni, Corneliu Pricope, directorul general al SC Rulmenţi SA Bârlad.
Ultimele concedieri colective la SC Rulmenţi SA Bârlad au fost operate în primăvara lui 2009, când şi-au pierdut locul de muncă 800 din cei 2.850 de angajaţi pe care îi avea fabrica la acea vreme.
La Bârlad a început producerea rulmenţilor în anul 1953, la fosta Întreprindere de Rulmenţi, iar 3 ani mai târziu erau deja exportaţi în tările fostului C.A.E.R. şi ulterior şi pe alte pieţe internaţionale. Capacitatea finală a întreprinderii a fost realizată în anul 1965, când s-au produs 204 tipuri de rulmenţi din grupele constructive, la o capacitate de 2.500.000 rulmenţi/an.
În anul 1971 are loc contractarea unei capacităţi de producţie de 30.000.000 rulmenţi radiali cu bile, dotată cu utilaje şi tehnologie japoneză, furnizate de firma KOYO-SEIKO, iar în anul 1974 a fost pusă integral în funcţiune.
Întreprinderea s-a organizat ca societate comercială pe acţiuni în noiembrie 1990. În anul 2000, pachetul majoritar de actiuni (64.34%) a fost cumpărat de firma KOMBASSAN INSAAT TARIM VE SANAYI ISLETMELERI TICARET A.S. Turcia.
În prezent, societatea produce şi comercializează rulmenţi în peste 13.000 de variante constructive, exporturile de rulmenţi reprezentând peste 85% din volumul total al vânzărilor.
Magda SEVERIN