Schengen cu final prevăzut: Amânaţi la Sfântu’ Aşteaptă

Românii au fost amânaţi joi, în Consiliul JAI, până la o dată ulterioară nedefinită, să fie luaţi în discuţie pentru intrarea în spaţiul Schengen. Decizia miniştrilor de Interne şi Justiţie din statele membre UE s-ar traduce, în româneşte, că nici n-au vrut să audă de noi. Nu că ar fi românii ciumaţi, dar avem nişte conducători care au sfidat cu declaraţiile lor aderarea la Schengen. Însuşi şeful diplomaţiei române a spus că „aşa cum am trăit până acum fără Schengen, putem trăi în continuare”. Titus Corlăţean se referea, de fapt, la el şi la puzderia de parlamentari şi guvernanţi care deţin paşapoarte diplomatice şi pot călători fără oprelişti oriunde doresc. Restul de 19 milioane de români şi-au pus destinele în votul pe care l-au acordat lor şi acum suportă consecinţele.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a încercat să dreagă busuiocul jucat în picioare de Corlăţean şi, inexplicabil, de Ponta, care a simţit nevoia să-şi apere ministrul pentru gafele impardonabile, declarând, nici mai mult, nici mai puţin, că acesta a exprimat poziţia Guvernului. De altfel, Ponta era convins că “un stat sau două se vor opune intrării noastre în Schengen“. S-a înşelat.

Astfel, Stroe a lansat joi, direct de la Bruxelles, o ipoteză în care crede numai el: că până la sfârşitul anului, când se va relua subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen – fără să se ştie însă dacă va avea şi deznodământ -, se vor încheia şi alegerile parlamentare din Germania, iar aceasta va reveni la sentimente mai bune faţă de noi – adică de ei, politicienii. Desigur, dacă Angela Merkel va câştiga un nou mandat de cancelar, ea va fi vinovată în continuare, în opinia reprezentanţilor români.

Numai că nu doar Germania se opune intrării României în Schengen, ci şi Franţa „lui Victor Ponta”, cu al cărei sprijin se lăuda premierul până de curând, înainte de a veni ofilit din vizita de la Paris.

Poziţia Olandei se ştie, şi chiar dacă politicienii noştri au declarat că se va schimba după alegerile legislative din septembrie 2012 şi după formarea noului guvern, a rămas aceeaşi. A fost reiterată, joi, de ministrul olandez pentru Securitate şi Justiţie, Fred Teeven: „Cunoaşteţi poziţia noastră că două rapoarte MCV trebuie să fie pozitive. Acesta este punctul de vedere al Guvernului Olandei (…) Până în decembrie nu se va întâmpla nimic”, i-a spus verde-n faţă lui Stroe omologul său.

Cum Raportul MCV din ianuarie a fost prost iar următorul va fi în decembrie, în caz că acela va ieşi bine va trebui să mai aşteptăm încă unul bun. Aşadar, nimic nou sub soare, poate la anul să fim luaţi în calcul.

Olanda, Germania, Franţa, Finlanda se opun pe faţă

Avem nevoie de unanimitate la vot, dar nu numai Olanda, Germania şi Franţa se opun intrării României în Schengen. Însuşi Radu Stroe a recunoscut că şi Finlanda şi-a exprimat în Consiliul JAI poziţia împotriva aderării, invocând condiţionarea de MCV. „Nu aş vrea să comentez prea mult poziţia Olandei, ea poate fi la acest moment o reminiscenţă a vechilor lor decizii pe vechea guvernare. Probabil că se mişcă mai greu lucrurile acolo, dar se mişcă. (…) Însă celelalte state dintre cele 15-16 care au avut luări de cuvânt, şi îndeosebi Slovacia, au exprimat poziţii favorabile României şi Bulgariei”, s-a lamentat el.

Dacă s-ar fi votat, probabil am fi aflat dacă, într-adevăr, 7 state se opun, aşa cum declara preşedintele Traian Băsescu. Aşa, am pierdut ocazia să-i probăm spusele.

Radu Stroe a mai spus că a stabilit cu omologul bulgar declanşarea în perioada următoare a unei “ofensive” în discutarea temei cu fiecare ţară membră, inclusiv cele cu poziţii favorabile, dar în primul rând cu Germania, Olanda şi Finlanda. “Vom relua discuţii şi vom invita în ţară pe diverse zone cu specialişti de la nemţi în primul rând, dar şi din alte părţi, pentru a confirma starea de fapt” – adică faptul că ambele ţări îndeplinesc criteriile tehnice, a spus Stroe.

Condiţii tehnice îndeplinite de pe vremea lui Boc, şi tot degeaba

Ministrul de Interne o tot dă înainte cu condiţiile tehnice, pe care le îndeplinim, de fapt, încă de pe vremea Guvernului Boc, şi tot nu am fost admişi în Schengen. E clar: nu acestea reprezintă problema, ci corupţia. Până nu se curăţă Parlamentul de incompatibili şi Guvernul de penali, n-avem nicio şansă, cu toate condamnările la închisoare care s-au produs în ultima vreme, în baza dosarelor instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Stroe a spus că, în alocuţiunea sa, i-a cerut omologul german, Hans Peter-Friedrich, să indice cazurile de corupţie în acordarea de vize la care a făcut referire zilele trecute şi că acesta nu a dat un răspuns. Adică, ce mai încoace-încolo, ministrul nostru de Interne vrea nume pronunţate, să i se arate cu degetul, ca la şcoală, cine trebuie dat afară din Guvern şi din Parlament.

De Fenechiu pare că n-a auzit, şi nici de dosarul penal al acestuia, care se judecă în prezent. Dar după ce însuşi premierul Ponta i-a admonestat pe autorii Raportului MCV de la Comisia Europeană că procesul lui Relu Fenechiu nu e „pe corupţie”, ci din altă zonă penală, ce să ne mai mirăm de colegul de partid al inculpatului, care se face că nu vede!

Poate că, totuşi, oficialii noştri se vor trezi şi vor accepta să-i elimine pe cei care nu sunt mulţi, dar blochează aderarea la Schengen. Următorul raportul MCV al Comisiei Europene va fi prezentat în decembrie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.