Schengen, tot mai îndepărtat. CE va consemna în raportul pe MCV că sentinţa ICCJ în cazul Diaconu a fost aruncată la coş

Comisia Europeană regretă decizia luată marţi de Senatul României de a nu pune în aplicare sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în cazul incompatibilităţii senatorului Mircea Diaconu, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Mark Gray. El spune, potrivit TVR, că decizia senatorilor este “în contradicţie cu recomandarea Comisiei de a cere demisia membrilor Parlamentului declaraţi incompatibili prin hotărâri definitive”, recomandare inclusă în raportul de monitorizare privind reformele din justiţie (MCV) şi lupta anticorupţie, publicat în iulie. De raportul pe MCV va depinde şi intrarea României în Spaţiul Schengen, care, după fiecare gafă comisă de politicieni, devine din ce în ce mai mult un vis irealizabil pentru români.

Senatorul liberal Mircea Diaconu, declarat incompatibil în urmă cu 4 luni prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, îşi va duce la bun sfârşit mandatul în Parlament, după ce Senatul, în loc să ia act pur şi simplu de sentinţa ICCJ, aşa cum prevede legea, a votat dacă aceasta să fie pusă în aplicare sau nu, fapt fără precedent.

Comisia Europeană atrage atenţia că, pentru statul de drept, este important ca hotărârile instanţelor de judecată să fie aplicate cu stricteţe.

În raportul din vară, la capitolul Recomandări, Comisia menţiona demisia membrilor Parlamentului care au sentinţe definitive de incompatibilitate sau condamnări pentru acte de mare corupţie, idee regăsită şi în a „lista lui Barroso” – discutată de şeful Comisiei cu premierul Victor Ponta.

Un nou raport al CE va fi publicat în ianuarie, deşi iniţial era vorba de luna decembrie. Însă Comisia aşteaptă formarea noului guvern, după alegerile parlamentare din 9 decembrie.

AFP a informat săptămâna trecută, în contextul discuţiei de la nivelul Consiliului JAI privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, că următorul raport MCV privind situaţia din România şi Bulgaria va fi publicat în luna ianuarie de către Comisia Europeană.

În acelaşi timp, examinarea cererilor de aderare ale României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost amânată pentru martie 2013, din cauza unei incertitudini cu privire la capacitatea autorităţilor celor două ţări de a îşi respecta obligaţiile, precizează AFP, citând surse diplomatice de la Bruxelles.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.