Schneider Electric contribuie la construirea primului centru de date cu impact ecologic pozitiv din lume

Schneider Electric va oferi tehnologii de eficiență energetică în primul centru de date cu impact ecologic pozitiv din lume, care va fi construit în orașul Falun din Suedia. EcoDataCenter va fi unul dintre cele mai sigure 13 centre de date din lume, îndeplinind cele mai înalte cerințe în materie de securitate și performanță. Proiectul a fost inițiat de compania de energie a orașului Falun – Falu Energi & Vatten, în colaborare cu firma antreprenorială suedeză EcoDC AB.

Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (IT&C) are un potențial foarte ridicat în ceea ce privește eficiența energetică, acest sector consumând până la 10% din energia electrică din lume. Acest consum se reflectă în costuri din ce în ce mai mari de alimentare cu energie electrică a centrelor de date, a căilor principale de comunicație și a cloud-ului. Un singur centru de date poate consuma mai multă energie electrică decât un oraș de dimensiuni medii. O mare parte a acestei energii nici măcar nu este utilizată, ci eliberată pur și simplu sub formă de căldură în atmosferă, contribuind la încălzirea globală și locală. În prezent, există peste trei milioane de centre de date la nivel mondial, iar o serie de rapoarte din domeniu estimează că emisiile combinate de dioxid de carbon din aceste centre de date vor depăși în numai cinci ani emisiile întregii industrii a transportului aerian.

„Trăim într-o epocă în care din ce în ce mai mulți oameni sunt preocupați de efectele industriei centrelor de date asupra mediului. Totuși, penetrarea internetului și Internetul lucrurilor pot fi dezvoltate fără a afecta mediul. Securitatea și performanțele IT sunt de asemenea din ce în ce mai importante pentru companii și organizații. De aceea, suntem foarte mândri să contribuim la crearea acestui centru de date pionier. EcoDataCenter este un model pentru centrele de date verzi, arătând cât este de profitabil să ai o gândire inovatoare”, a declarat Marc Nezet, Country Manager Schneider Electric Suedia.

Energia electrică ce alimentează centrul de date provine doar din surse regenerabile: energie solară, eoliană și hidroelectrică, precum și biocombustibili secundari. EcoDataCenter va fi conectat la sistemul local de energie, care a fost recunoscut drept unul dintre cele mai bune din lume de către Global District Energy Climate Awards New York în 2013. Excesul de căldură de la servere și echipamentele IT va încălzi clădirile din Falun prin intermediul sistemului local de încălzire. În timpul verii, excesul de abur de la centrala electrică locală va alimenta mașinile de climatizare ale centrului de date.

„Colaborarea dintre centrul de date și sistemul local de încălzire va asigura reducerea emisiilor în asemenea măsură încât EcoDataCenter va avea o amprentă de carbon negativă pe parcursul unui an. Conectăm centrul de date la un sistem deja sustenabil, care poate utiliza întreaga energie. Astfel, construim primul centru de date cu impact ecologic pozitiv din lume”, a declarat Bengt Gustafsson, CEO Falu Energi & Vatten.

Blue Data Center Room

„Cu EcoDataCenter, am dovedit că a fi mai ‘verde’ înseamnă a fi mai puțin scump. Acest proiect este semnificativ mai eficient energetic decât centrele de date obișnuite și integrarea cu sistemul local de încălzire și răcire presupune utilizarea energiei care, în alte situații, este irosită. Astfel, se reduc costurile atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri”, adaugă Børge Granli, unul dintre fondatorii EcoDC AB.

De asemenea, EcoDataCenter a fost proiectat pentru a atinge cel mai înalt nivel de disponibilitate potrivit Uptime Institute (Tier IV), o performanță reușită de numai 12 centre de date din lume. Proiectul va avea și un nivel inalt de performanță, cu un timp de funcționare garantat de 100%, atingând, în același timp, cele mai înalte standarde de siguranță.

În cadrul colaborării cu EcoDataCenter, Schneider Electric va oferi un portofoliu extins de soluții și produse de eficiență energetică, ideale pentru atingerea obiectivelor acestui proiect.

Pe scurt despre EcoDataCenter:

  • 3 clădiri totalizând 23.250 metri pătrați;
  • 18 Megawati;
  • timp de funcționare 100%;
  • surse de energie: solară, eoliană, hidroelectrică și biocombustibili secundari;
  • securitate: clasificare Tier IV (cea mai înaltă). Centrul de date va fi protejat de ziduri de beton și va avea sisteme avansate de control și supraveghere;
  • eficiența utilizării energiei (PUE): mai puțin de 1,15 (Design Tier IV);
  • design prietenos cu mediul, cu clădiri certificate LEED Platinum;
  • sedum (plante cu flori) pe acoperișuri pentru a le răci în timpul verii;
  • climă: Temperatură medie anuală de 5°C. Numărul mediu de zile pe an cu temperaturi maxime de peste 25°C este 22;
  • acces la locație: 2 km până la autostradă, 25 km până la aeroport, 2 ore cu trenul până la Stockholm;
  • Suedia are costuri cu electricitatea cu aproximativ 40-50% mai mici față de Regatul Unit, potrivit statisticilor Business Sweden, Nord Pool Spot și ale Departamentulului pentru Energie și Schimbări Climatice al Guvernului britanic.

Suedia a dovedit că este o locație excelentă și sigură pentru centre de date datorită climei sale reci, surselor de energie regenerabile și fiabile, lipsei dezastrelor naturale, precum și stabilității politice.

Indicele Cushman & Wakefield și Hurleypalmerflatt Data Centre Risk clasează Suedia pe locul III în topul celor mai sigure locații pentru centre de date din lume, după SUA și Regatul Unit.

Specializată la nivel global în managementul energiei şi automatizare, cu operaţiuni în mai mult de 100 de ţări, Schneider Electric (www.schneider-electric.com) oferă soluţii integrate pentru diverse segmente de piaţă, deţinând poziţii de lider în domeniul infrastructurii, al proceselor industriale, automatizărilor în construcţii şi al centrelor de date sau reţelelor.

Schneider Electric are, de asemenea, o prezenţă extinsă şi în domeniul aplicaţiilor pentru segmentul rezidenţial. Cei 170.000 de angajaţi ai companiei lucrează pentru a face energia sigură, fiabilă, eficientă, productivă şi verde, realizând venituri din vânzări în valoare de 25 miliarde de euro în 2014, prin activitatea lor constantă de a ajuta persoanele şi organizaţiile „să profite la maximum de resursele energetice”.

Falu Energy & Vatten este o companie deținută de municipalitatea Falun, a cărei activitate este concentrată pe infrastructura și stilul de viață cu impact ecologic redus din acest oraș. Pe lângă utilizarea optimă a facilităților precum energia electrică,  încălzirea și răcirea, reciclarea și alimentarea cu apă, compania își propune să ajute viitoarele generații să se dezvolte într-o societate fără emisii de dioxid de carbon, care își generează energia din resurse locale, reutilizabile.

EcoDC AB (www.ecodatacenter.se) este o companie suedeză antreprenorială care proiectează și construiește centre de date inteligente. Compania oferă tehnologie de ultimă generație pentru a atinge cel mai înalt nivel de performanță și siguranță. De asemenea, printr-un design eficient și prin reutilizarea energiei se asigură costuri reduse. Misiunea companiei  este aceea de a construi primul centru de date cu impact ecologic pozitiv din lume. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.