Ministrul Daniel Funeriu a prezentat, duminica, “Scoala Discovery”, o initiativa conceputa sa sustina educatia stiintifica in Romania, incurajand elevii si profesorii sa utilizeze resurse new media la orele de curs si sa invete cu ajutorul Discovery Channel. Proiectul include programe educationale prin intermediul emisiunilor TV si este dezvoltat in Romania de Discovery Networks CEEMEA (Europa Centrala & de Est, Orientul Mijlociu si Africa), in parteneriat cu Ministerul Educatiei.
“Fiind eu insumi un om de stiinta, stiu foarte bine din experienta cat de important este sa prezinti intr-un mod atractiv lucruri care puse pe tabla pot sa para foarte aride. Sustin in mod evident un astfel de program. Scopul parteneriatului pe care il anuntam astazi este diversificarea resurselor de invatare pentru profesori si elevi. Aceasta diversificare este menita sa intareasca efectul mijloacelor traditionale ale invatarii si nu sa se substituie lor”, a spus Daniel Funeriu.
Concret, incepand cu 16 ianuarie, pe Discovery Channel va fi prezentat zilnic, de la ora 14.00, cate un program educational, astfel: luni – matematica, marti – chimie, miercuri – biologie, joi – fizica, iar vineri – alte stiinte. Fiecare program va fi difuzat in reluare initial a doua zi, de la ora 8.00, apoi in cadrul unui bloc de programe dedicat, sambata si duminica.
Programele educationale au fost special selectate pentru a-i ajuta pe elevii claselor V – XII sa inteleaga mai bine fenomenele stiintifice, transmitand mesajul ca stiinta este un domeniu interesant si captivant. In perioada 16 ianuarie – 30 martie vor fi difuzate peste 55 episoade (ore), urmand ca acestea sa fie reluate pana la finalul semestrului. Programele vor fi dublate in limba romana, fara a avea pauze publicitare.
Ministrul Funeriu a afirmat ca, prin forta imaginilor prezentate pe Discovery Channel si prin calitatea deosebita a continuturilor prezentate, elevii vor fi sprijiniti sa invete mai bine si sa-si faca lectiile mai usor. “Astazi este pentru prima data cand Ministerul Educatiei intra in parteneriat cu o retea globala de televiziune dispusa sa isi ofere resursele pentru atingerea unui obiectiv comun, sustinerea educatiei stiintifice si utilizarea resurselor de tip nou in scoli. Acest parteneriat nu implica niciun cost pentru Ministerul Educatiei”, a mai spus ministrul Educatiei.
O alta componenta a proiectului este site-ul scoala.discovery.ro, un portal dedicat profesorilor, care pot descarca aici materiale-suport ce pot fi folosite la clasa, in interactiunea cu elevii. Site-ul include o grila de programe si un Ghid pentru Profesori complet, despre fiecare episod, prezentand obiectivele lectiei, seturi de intrebari care sa ii apropie pe elevi de continut, propuneri de activitati in clasa si definitii pentru termenii de vocabular.
In acest moment, exista 110 scoli din Romania, din toate judetele, in care, intr-o prima faza, profesorii vor fi formati pentru utilizarea resurselor de pe site-ul scoala.discovery.ro si pentru metodele de predare aferente. “In cele 110 scoli vom monitoriza cresterea rezultatelor elevilor la stiinte in urma aplicarii acestei program. Utilizarea la clasa a acestui program este optionala pentru profesori si elevi, dar ministerul recomanda directorilor si profesorilor sa beneficieze de aceasta alocare a resurselor. Lectiile prezentate pot fi vizionate acasa sau la scoala, in functie de cum hotaraste unitatea de invatamant. Programul va evolua in permanenta in functie de reactiile profesorilor si elevilor”, a mai spus ministrul Funeriu.
Scoala Discovery este un proiect dezvoltat in parteneriat cu Discovery Education, o platforma infiintata in Statele Unite in 2004, care sustine profesorii si elevii, aducand experienta Discovery in salile de clasa cu ajutorul solutiilor digitale care stimuleaza curiozitatea fireasca a elevilor. Apeland la arhiva de programe Discovery, platforma Discovery Education este acum lider in domeniul educatiei, ajungand la peste un milion de profesori si 35 de milioane de elevi din America.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU