Şeful Rădăcini Grup: Timbrul de mediu i-a îndreptat pe samsari spre maşinile non-euro

Timbrul de mediu a blocat vânzarea maşinilor second hand indigenizate în România şi i-a făcut pe samsari să se reorienteze spre maşinile non-euro, din cauza valorii taxei foarte mici, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Nicolae Sorescu, director general al Rădăcini Grup.

„Programul ‘Rabla’, pe lângă faptul că a început cu bâlbâieli, nu-l văd ca pe o salvare a pieţei auto şi nici ca pe o invenţie nemaipomenită. Noua taxă de mediu a făcut ca samsarii să se reorienteze şi să aducă maşini non-euro, din cauza valorii mici a noii taxe. E suficient să vă uitaţi pe ofertele din Autovit… Timbrul de mediu a blocat vânzarea maşinilor second hand care sunt indigenizate în România pentru care s-ar fi făcut, altfel, un buyback”, a spus Sorescu.

Timbrul de mediu pentru autovehicule a intrat în vigoare la 15 martie a.c., iar din acel moment taxa auto se calculează exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

În noua formulă de calcul, timbrul de mediu menţine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro5 şi măreşte cotele pentru tehnologiile Euro4 şi Euro3. Pe de altă parte, pentru maşinile cu motorizări non-Euro, Euro1 şi Euro2, valoarea timbrului de mediu va scădea faţă de nivelul cuantumului actual.

Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro5, Euro4 şi Euro3 formula de calcul ia în proporţie de sută la sută emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică.

Pe de altă parte, taxa creşte pentru maşinile Euro3 şi Euro4 în cazul versiunilor diesel, întrucât, potrivit Rovanei Plumb, ’emisiile din pulberi sunt mai mari în cazul maşinilor care merg cu motorină’.

Potrivit ministrului Mediului, pentru acest an, sunt estimate încasări din timbrul de mediu mai mari cu 100 milioane de lei comparativ cu anul 2012, în timp ce valoarea sumelor ce trebuie restituite celor care au achitat taxa auto va fi de 400 milioane lei.

În primul trimestru, încasările din timbrul de mediu s-au cifrat la 65 de milioane de lei, respectiv jumătate din totalul raportat (132 milioane lei), care include şi banii din taxa veche, conform Ministerului Mediului. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.