Senatul României sfidează instanţa supremă, amânând de 4 luni să ia act de încetarea mandatului incompatibilului Mircea Diaconu, pentru care există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în acest sens. Motivul: Mai mult, Diaconu vrea un nou mandat şi figurează pe listele candidaţilor PNL, deşi legea îi interzice acest lucru timp de 3 ani. Cazul Diaconu va figura în raportul pe Justiţie din cadrul MCV din decembrie. Iar acesta va fi decisiv pentru Consiliul JAI din martie 2013, când se va discuta intrarea României în Schengen anul viitor în primăvară.
Şedinţele de plen ale senatorilor eşuează sistematic, din lipsă de cvorum, iar preşedintele Senatului, Crin Antonescu – cel care l-a propus pe Mircea Diaconu ministru al Culturii deşi acesta avea emisă pe numele său o decizie din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi se judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru incompatibilitate – nu pare deloc deranjat de acest lucru, ba chiar ironizează situaţia.
Luni, pe ordinea de zi a plenului Senatului se aflau 39 de puncte, printre care şi cel referitor la emiterea unui punct de vedere al senatorilor în cazul liberalului Mircea Diaconu. La şedinţă s-au înregistrat ca prezenţi 63 de senatori, la votul exprimat pentru aprobarea ordinii de zi s-a constatat neîndeplinirea cvorumului de minimum 62.
“Stimaţi colegi, domnilor senatori, părinţi ai patriei, vă rog aşezaţi-vă şi votaţi ca să putem începe şedinţa”, li s-a adresat Crin Antonescu senatorilor.
La prima încercare, ordinea de zi a primit doar 36 de voturi, iar la a doua tentativă, 51.
“Stimaţi colegi, constatarea este că, în ciuda cifrelor comunicate, nu avem cvorum şi, dacă nu avem cvorum, există fie soluţia nemiloasă a întreruperii lucrărilor pe dată, fie un apel nominal”, a spus preşedintele Senatului.
Cum senatorii au refuzat apelul nominal, Antonescu a decis fără comentarii suspendarea şedinţei de plen. “Preşedintele constată şi suspendă şedinţa sau declară eşuată încercarea de porni o şedinţă. Îmi are rău”, a spus Crin Antonescu.
Şi lunea trecută s-a întâmplat la fel. Senatorii îşi primesc însă indemnizaţiile chiar dacă chiulesc sau fac scut în jurul unuia dintre colegii lor, părăsind sala să nu mai fie cvorum, aşa cum procedează în cazul lui Diaconu, pe care încearcă să-l scape de ispăşirea sentinţei judecătoreşti, adică să-l lase să stea 3 ani pe bară, fără privilegii.
Magda SEVERIN