Normativele din domeniul transporturilor de marfă sunt într-o continuă schimbare, context în care companiile de transport și de logistică se confruntă constant cu provocarea de a rămâne la curent cu schimbările care apar la nivel de normative în diferite țări.
Pentru a face față acestei provocări, companiile au nevoie de suport pentru a înțelege și pentru a se conforma rapid celor mai noi normative, dar și pentru a-și eficientiza activitățile curente din porturi și vămi.
SGS, lider mondial în domeniul inspecției, verificării, testării și certificării, companie elvețiană cu o istorie de peste 145 de ani în piață și o credibilitate pe măsură, vine în întâmpinarea nevoilor transportatorilor și firmelor de logistică de a opera rapid tranzitul vamal electronic prin serviciul TransitNet.
SGS este recunoscută la nivel mondial drept referință în domeniul sustenabilității, calității și integrității. Cei 99.600 de angajați ai SGS operează o rețea de 2.600 de birouri și laboratoare răspândite în întreaga lume. Legat de prezența în România, Directorul General Adjunct al companiei, Adrian Cuțitei, ne-a dezvăluit: „După activitatea derulată inițial în portul Brăila din 1922 până în 1947, compania SGS și-a reluat activitatea în țara noastră în anul 1992, prin înființarea la București a SGS Romania S.A., activitatea fiind întreruptă în perioada comunismului. În prezent oferim servicii oriunde în țară, printr-o rețea extinsă de birouri și laboratoare localizate în principalele orașe și porturi ale României”.
Din gama largă de servicii oferite de SGS România, merită menționat un serviciu de tranzit unicat, oferit prin intermediul software-ului vamal SGS TransitNet.
Platformă web securizată, multilingvă
Interfața TransitNet este o aplicație web securizată, multilingvă, conectată la 24 de sisteme vamale și sisteme portuare diferite, cum ar fi AP+, care captează, controlează și monitorizează declarațiile de tranzit, permițând utilizatorilor să le urmărească online de la un capăt la altul. Cei peste 150 de experți dedicați TransitNet oferă suport clienților 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Tudor Suciu, Business Manager Consumer & Retail în cadrul SGS România, ne-a vorbit pe scurt despre avantajele TransitNet: „Soluția noastră ajută la reducerea riscurilor și a costurilor prin simplificarea și creșterea controlului asupra procedurilor vamale, ceea ce permite, în egală măsură, respectarea cerințelor complexe din domeniul comerțului între diverse țări. În calitate de utilizator al SGS e-Customs, clientul se va bucura de susținerea echipei de experți IT și vamali din cadrul companiei noastre”.
Punct de contact vamal unic pentru declarațiile vamale
Vorbim de un serviciu global, multimodal, de garantare a tranzitului vamal electronic, în care SGS acționează în calitate de Punct de Contact (HOP) față de vamă în numele clienților săi – transportatori, brokeri, expeditori de marfă și alții – permițându-le să creeze și să depună declarații de tranzit însoțite de o garanție financiară în favoarea vămilor, în cadrul oricărui sistem vamal în care SGS este Punct de Contact.
Beneficiile TransitNet
- Este o aplicație web multilingvă, simplă și prietenoasă care gestionează flote, comercianți, mărfuri etc., asigurând confidențialitatea absolută a informațiilor furnizate.
- Platforma este complet scalabilă și sigură, permițând un număr nelimitat de utilizatori și depunerea simultană a declarațiilor de tranzit la mai multe birouri vamale.
- Serviciile sunt disponibile non stop, 7 zile din 7, timp de 365 de zile pe an.
- Oferă managerilor de logistică posibilitatea de a urmări oricare dintre declarațiile de tranzit vamal pe care le-au depus de la începutul cursei până la sfârșit.
- Vama colaborează cu un furnizor de servicii experimentat și de încredere, prezent la nivel internațional, cu un istoric semnificativ în domeniu.
- Este asigurată predictibilitatea operațiunilor și serviciilor, protejând interesele părților implicate prin intermediul garanțiilor bancare (garanția de referință depusă la vamă).
- Sunt acoperite inclusiv mărfurile „sensibile” (de exemplu, alcool sau țigări), în cazul clienților aprobați în prealabil.
- TransitNet T1 include detaliile ENS, fără costuri suplimentare sau inconveniente pentru producerea datelor ENS (inclusiv pentru mărfuri destinate porturilor de intrare în UE). Clienții pot depune prin intermediul TransitNet notificări TIR, notificări CHED-PP etc.
- Datorită cooperării SGS cu diverse administrații vamale, TransitNet oferă soluții imediate oricărei probleme care poate apărea în timpul transportului, minimizând reclamațiile vamale și pierderile potențiale.
SGS – partenerul ideal pentru proiecte de standardizare și certificare
„Transportatorii și operatorii logistici ar putea fi extrem de interesați de serviciile oferite de SGS în domeniul certificării, unde putem oferi atât servicii de certificare a sistemelor de management clasice (conform ISO 9001, ISO 14001 sau ISO 45001), cât și servicii de certificare specifice domeniului, precum IFS Logistic (pentru procesele logistice aferente industriei alimentare), GDP (Good Distribution Practice – standard cu cerințe pentru depozitarea și distribuția produselor farmaceutice, cosmetice și de îngrijire personală) sau GMP+ (Bune practici pentru depozitarea și transportul cerealelor). Acestora li se adaugă și serviciile din zona ESG, unde oferim suport companiilor pe drumul lor spre îmbunătățirea performanțelor de sustenabilitate. În egală măsură, suntem un partener serios și credibil în cazul evaluărilor solicitate de instituțiile financiare care au inclus sustenabilitatea unei afaceri în criteriile de acordare a liniilor de credit” ne-a declarat Raluca Florea, Business Managerul diviziei Business Assurance din cadrul SGS.
Pentru a obține informații detaliate despre modul în care firma SGS sprijină profesioniștii din diverse domenii industriale, inclusiv transportatori, angajați din industria transporturilor rutiere, feroviare, maritime sau aeriene și logisticieni în optimizarea activității lor, creșterea productivității și reducerea costurilor, vă invităm să accesați pagina web https://www.sgs.com/ro-ro.