Silaghi promite privatizarea CFR Marfa pana in decembrie, Ministerul Finantelor il contrazice

Ministerul Transporturilor isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in decembrie 2012, acest deziderat urmand a fi atins si in cazul celui mai pesimist scenariu, a declarat, miercuri, ministrul Ovidiu Silaghi, la finalul intrevederii cu reprezentantii misiunii comune a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si a Bancii Mondiale. Ministerul Finantelor Publice arata insa, intr-un document elaborat chiar in perioada negocierilor cu FMI, ca MTI nu va realiza nicio privatizare in acest an, desi prin acordul stand-by erau programate vanzarea CFR Marfa si a 20% din compania Tarom.

“Singura actiune de privatizare preconizata a fi realizata de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si de a aduce venituri din vanzare de actiuni se refera la vanzarea pachetului de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al TAROM, iar aceasta, desi se fac eforturi pentru atragerea investitorilor de portofoliu si de retail pe piata de capital, este susceptibila de a nu fi realizata datorita lipsei de interes a acestora in contextul crizei economice actuale”, se spune in documentul intocmit de MFP.

Ministerul Finantelor precizeaza chiar ca, potrivit acordurilor cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, programul de privatizare al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pentru 2012 cuprindea, cu termene de realizare, privatizarea integrala a CFR Marfa si vanzarea a 20% din actiunile Tarom.

Ministrul Ovidiu Silaghi sustine insa contrariul, adica faptul ca impreuna cu delegatia FMI s-a analizat stadiul privatizarii CFR Marfa si ca pana in decembrie acest proces va fi definitivat, subliniind ca si in cazul celui mai pesimist scenariu acest deziderat va fi atins.

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a fost cel al introducerii managementului privat in companiile de stat.

„La nivelul ministerului a fost luata decizia de a extinde introducerea managementul privat de la cele doar doua companii (CFR SA si CFR Calatori) vizate initial, la alte 8 societati, a caror cifra de afaceri depaseste 7,3 milioane euro. Totodata, exista in derulare contracte de asistenta pentru selectarea managerilor si membrilor consiliilor de administratie pentru companiile selectate sa beneficieze de management privat. Ca si masuri corelate cu acest proces de selectare a managerilor si membrilor consiliilor de administratie, se fac demersuri pentru modificarea de urgenta a statutelor companiilor, in conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanta corporatista”, a precizat Silaghi.

Ministrul Transporturilor a adaugat ca au fost punctate si masurile de reorientare a companiilor catre piata, reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor, implementarea acestora vizand cu precadere CFR SA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.