Deputaţii PNL Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig au demisionat, marţi, din Parlament, dar nu ca să simplifice problemele pe care le au în justiţie, ci pentru că au fost promovaţi de partid pe locurile de europarlamentar lăsate libere de Ramona Mănescu – numită ministru al Transporturilor – şi Cristian Buşoi – numit preşedinte al Casei Naţionale de asigurări de sănătate (CNAS).
UPDATE 8 septembrie: Preşedintele Traian Băsescu a transmis, duminică, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărie penală pentru Ovidiu Silaghi.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat că cei doi vor merge la Bruxelles până la noile alegeri europarlamentare din 2014.
“Motivul este unul simplu. Cum ştiţi, prin plecarea din Parlamentul European a d-lui Cristian Buşoi şi a d-nei Ramona Mănescu, s-au vacantat două locuri care, în mod normal, sunt completate cu colegi de pe listă, cu cei care doresc să folosească această candidatură, pentru că au fost şi colegi care nu au dorit. Dl Silaghi şi dl Hellvig se aflau pe această listă şi merg în PE. Dacă în legătură cu dl Silaghi există întrebarea privitoare la situaţia sa juridică, nu are niciun fel de influenţă, Parlamentul European are aceleaşi reguli ca şi Parlamentul României. În niciun fel prezenţa sa în PE nu va obstrucţiona sau întârzia demersurile pe care DNA sau altcineva va dori să le facă”, a precizat Antonescu.
Amintim că Silaghi se află în prag de urmărire penală pentru şpaga de 200.000 de euro luată de la omul de afaceri Nelu Iordache, Parchetul General solicitând deja în acest sens avizul Camerei Deputaţilor. Fostul ministru al Transporturilor recunoaşte că l-a primit acasă noaptea pe patronul Romstrade, dar susţine că nu a primit niciun ban de la el.
Hellvig a fost găsit incompatibil de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi se judecă pentru a scăpa de prevederile legii (nu mai are dreptul timp de 3 ani să ocupe nicio funcţie sau demnitate publică).
Plenul Camerei Deputaţilor a votat în unanimitate, marţi, vacantarea mandatelor celor doi deputaţi liberali.
Cu o zi în urmă, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor decisese să trimită Comisiei juridice, spre analiză, cererea procurorului general privind începerea urmăririi penale în cazul lui Ovidiu Silaghi.
Liberalii au asigurat că nu se va mai întâmpla circul de anul trecut al cărui protagonist a fost Mircea Diaconu, când Senatul a respins pur şi simplu, prin vot, punerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti care îl viza pe acesta.
Până la urmă, mai mult la presiunile oficialilor europeni pe Raportul MCV, Senatul s-a reunit din nou pentru a lua act de verdictul definitiv al instanţei supreme, dar fără vreun folos, deoarece nu s-a întrunit cvorumul, în sală fiind prezenţi numai 23 de senatori din totalul de 122.
Circul s-a încheiat prin demisia din Parlament a lui Mircea Diaconu, gest făcut însă doar cu câteva zile înainte de încheierea mandatului de senator, în 5 decembrie 2012, şi după 6 luni de la pronunţarea sentinţei judecătoreşti care îi interzicea să mai ocupe funcţia de membru al Senatului – şi, evident, să mai încaseze indemnizaţia şi celelalte beneficii de peste 10.000 de lei/lună.
Magda SEVERIN