Sindicalistii de la Oltchim reiau protestele

Sindicalistii de la Oltchim vor relua, joi, protestele in Ramnicu Valcea, nemultumiti ca Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) intarzie punerea in aplicare a memorandumului privind preluarea Rafinariei Arpechim Pitesti. Sunt programate un mars si un miting de protest intre orele 16.00 si 19.00, la care vor participa cel putin 2.500 salariati din SC Oltchim si alti 2.000 din societatile comerciale care depind de functionarea sa. Guvernul a decis in urmacu o saptamana intrarea societatii in administrare speciala. Angajatii cer, printre altele, ca privatizarea companiei sa aiba loc numai dupa majorarea capitalului social si dupa preluarea Arpechim Pitesti.

Sindicalistii reclama neimplicarea MECMA, in calitate de actionar majoritar, pentru accesarea de catre SC Oltchim a unui credit de 40 milioane euro necesar capitalului de lucru pana la finalizarea procesului de privatizare.

De asemenea, ei acuza tergiversarea majorarii capitalului social prin conversia in actiuni a creantei AVAS in baza avizului CE din 7 martie, precum si intarzierea punerii in practica a memorandumului Guvernului Romaniei si a acordarii drepturilor salariale.

Revendicarile protestatarilor mai vizeaza privatizarea companiei, care ar trebui sa se faca numai dupa majorarea capitalului social si dupa preluarea Rafinariei Arpechim Pitesti, precum si lipsa unui program de masuri cu termene si responsabilitati in vederea privatizarii in sistem integrat cu Rafinaria Arpechim Pitesti.

Promisiuni de la MECMA acum o saptamana

La 27 iunie, reprezentantii Ministerului Economiei le-au promis sindicalistilor ca vor propune Guvernului un plan minimal de masuri pentru ca societatea sa-si reia activitatea.

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), l-a numit pe Toma Bogdan Costreie, director general adjunct in insitutie, administrator special al combinatului chimic. Numirea lui Costreie a fost facuta prin ordin de ministru, se arata intr-un comunicat al Oltchim transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti.

In administrare speciala

Guvernul a decis in urma cu o saptamana ca Oltchim sa intre in administrare speciala. Mandatul administratorului va cuprinde, printre altele, identificarea activelor neutilizate care pot fi vandute sau transferate, notificarea creditorilor bugetari pentru neinceperea executarii silite, esalonarea datoriilor cu furnizorii de utilitati, inventarierea datoriilor, a creantele si activele care ar putea fi revendicate.

Oltchim este una dintre cele 8 companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI de la care statul va scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni.

Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca vanzarea participatiei majoritare la Oltchim ramane una dintre prioritatile Guvernului. Termenul convenit cu FMI pentru privatizarea combinatului chimic de la Ramnicu Valcea este sfarsitul lunii septembrie.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Oltchim avea la finalul lunii martie datorii de 2,55 miliarde de lei, in principal catre Electrica, banci si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Combinatul chimic a inregistrat pierderi din 2007 pana anul trecut, in valoare totala se ridica la 1,01 miliarde de lei. Ultimul an in care combinatul a avut profit a fost 2006, dar castigul a fost modest. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.