Pop ar scoate camerele video de la BAC

1

Fara a fi numit ministru plin la Educatie, Liviu Marian Pop se si gandeste cum ar fi sa elimine de la anul camerele de supraveghere la Bacalaureat si sa le inlocuiasca cu voluntari. Mai pe romaneste, dupa ce s-au investit bani grei in dotarea tuturor salilor de examinare cu sisteme video – care si-au si dovedit pe deplin eficienta -, ministrul interimar vrea sa renunte la elesi aduca iar oameni, asupra carora sa planeze suspiciunea. De ce, camerele video consuma prea mult curent? L-a lovit asa, dintr-o data, spiritul de economie pe fostul sindicalist, care pana mai ieri mobiliza in strada profesorii si cadrele nedidactice pentru a cere Guverniulu salarii mai mari? Sau a suflat pe el Ecaterina Andronescu, cea care spunea recent ca profesorii supraveghetori se simt umiliti de camerele video? Umiliti de ce, ca nu mai iau spaga la examen pentru a permite rezultate mincinoase, care sa arate ca profesorii nu-i invata pe elevi, dar ii trec clasa?

Se vede treaba ca rata scazuta de promovare la BAC deranjeaza extrem de mult mediul universitar, care nu mai are carne de tun. De ce nu s-o fi gandit ministrul interimar sa scada gradul de dificultate al subiectelor de la examen, ca sa ia toata lumea BAC-ul? Din ipocrizie, ca doar nu trebuie sa recunoastem pe fata ca in scoala se preda mult si prost, iar de invatat nu se speteste decat o treime dintre elevi – cei care, de altfel, si promoveaza examenul, cel supravegheat video.

“Ma gandesc la o metodologie de bacalaureat anul viitor care sa nu prevada camere de luat vederi in salile de clasa. Sa vina voluntarii sa se implice mai mult, studentii, ONG-urile care vor sa asigure transparenta. Nu cred ca in Romania trebuie sa mergem pe premisa ca profesorul are intentia sau interesul sa nu faca dreptate si sa supravegheze corect. Cred ca am depasit aceasta bariera”, a declarat Liviu Marian Pop pentru Gandul.info.

Anul acesta insa, camerele vor fi mentinute la BAC si vor functiona in toate salile de clasa, fiind orientate catre elev.

Pop sustine ca, din 2013, o parte dintre camerele video de la Bacalaureat ar putea fi folosite pentru functionarea unui program “Big Brother” antiviolenta in scoli. Acesta ar urma sa devina functional din septembrie acest an, iar pentru achizitionarea camerelor, suma estimata este in jur de 14 milioane de lei. Cu alte cuvinte, cumparam alte camere video?

Cat despre introducerea Bacalaureatului diferentiat, cu doi ani mai devreme decat prevede in prezent Legea 1/2011, ministrul interimar a spus ca ia in calcul ca acest lucru sa se faca din 2013, dar pentru modificarea legii pana in septembrie a.c. are nevoie de acordul elevilor alal parintilor,. Astfel, el va face un referendum printre elevii dintr-a XI-a, pana la 15 iunie.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.