În urma solicitării trimise în 10 iulie de Federaţia asociaţiilor de români din Europa – FADERE – preşedintelui Klaus Iohannis, administraţiile de la Madrid şi de la Bucureşti sunt de acord să studieze posibilitate încheierii unui acord de dublă naţionalitate pentru românii care locuiesc în Spania şi pentru spaniolii din România.
În prezent, românii din Spania trebuie să renunţe la cetăţenia română dacă doresc să o obţină pe cea spaniolă.
“Ieri, domnul Klaus Iohannis a vizitat Spania şi, pe lângă problemele legate de colaborarea între România şi Spania, conform spuselor preşedintelui Guvernului spaniol, domnul Mariano Rajoy, pe masa discuţiilor s-a aflat şi tema dublei naţionalităţi”, precizează FADERE, într-un comunicat remis redacţiei.
“Pe lângă cei 900.000 de români care locuiesc în Spania, care ar putea beneficia de acest acord, mai sunt şi spaniolii care locuiesc în România şi care ar dori să aibă cetăţenie română fără să o piardă pe cea spaniolă. În următoarele zile, FADERE va semna un acord cu Asociaţia spaniolilor din România, ca împreună să susţina implementarea acordului de dublă naţionalitate”, anunţă FADERE.
“Suntem conştienţi că este un proces greoi, care are nevoie de timp. Totuşi, apreciem că preşedintele României a pus pe masa discuţiilor de la Madrid şi problemle cu care diaspora din Spania se confruntă”, declară Daniel Tecu, președinte FADERE.
Începând de luni 13 iulie, Președintele României efectuează o vizită oficială de trei zile în Regatul Spaniei. Pe lângă întâlnirile cu oficialitățile spaniole, Klaus Iohannis se va întâlni și cu reprezentanții comunității românești din Spania.
În scrisoarea adresată președintelui Klaus Iohannis, FADERE i-a cerut ca, pe lângă discuțiile cu oficialii spanioli legate de relațiile bilaterale dintre România și Spania, să susțină și rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea românilor din această ţară.
Iată cele două probleme sesizate în scrisoare:
“1. Există un abuz din partea Statului Spaniol împotriva românilor din Spania. Conform Tratatului Uniunii Europene, fiecare cetățean care dorește să locuiască într-un alt stat european are dreptul să primească documentele de ședere (rezidență) într-un timp foarte scurt și fără condiții suplimentare. Așa se întâmplă și în Spania, cu excepția românilor. Dacă un român dorește în acest moment să locuiască în Spania, pentru a primi documentul de ședere trebuie să transfere 3.900 de euro dintr-un cont din România în Spania, ca să demonstreze că are cu ce se întreține. De asemenea, este obligat să aibă o asigurare de sănătate privată de minim un an.
Cererea noastră este să fim tratați la fel ca toți ceilalți cetățeni europeni.
2. În acest moment, în Spania locuiesc legal în jur de 900.000 de români. O parte dintre ei ar dori să primească cetățenia spaniolă însă nu sunt de acord să își piardă cetățenia română. Spania nu are un acord bilateral de dublă cetățenie cu România, chiar dacă a semnat asemenea tratate cu state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. De asemenea, și România a încheiat astfel de acorduri bilaterale de dublă cetățenie cu alte state.
Rugămintea noastră este ca România să semneze un tratat bilateral de dublă cetățenie cu Spania, încât românii care vor să devină și cetățeni spanioli să nu fie obligați să își piardă cetățenia română.
Românii iși iubesc țara și, chiar dacă din cauza situației pe care o cunoaștem au plecat să lucreze în alte țări, nu vor să renunțe la legătura cu România și nici să își piardă cetățenia română.
„Avem încredere că domnul Klaus Iohannis va susține rezolvarea problemelor cu care românii din diaspora se confrunta”, a declarat Daniel Tecu, președinte FADERE-Federația asociațiilor de români din Europa”.
Magda SEVERIN