Speranţe de doi bani. Cum vor creşte salariile până în 2018 – analiză KeysFin

Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile autorităţilor, prosperitatea ne bate la uşă. Economia creşte pe hârtie, criza pare depăşită iar viitorul se anunţă unul pozitiv. În sfârşit, vom trăi bine – promit politicienii, dar va fi adevărat? Vom reuşi să-i ajungem din urmă măcar pe polonezi şi pe cehi?

O analiză a specialiştilor agenţiei de business information şi credit risk management KeysFin conturează un tablou oarecum diferit de aşteptările optimiste ale autorităţilor. Am primit-o la redacţie şi o publicăm integral:

„Dacă aveţi planuri importante pentru anii următori, dacă vă gândiţi că veţi avea mai mulţi bani în buzunar şi că veţi putea plăti o rată mai mare la bancă ar fi bine să cumpăniţi bine înainte de a vă programa cheltuielile peste câştigurile din prezent.

Nu de alta, dar statisticile Comisiei Naţionale de Prognoză, prezentate în ediţia din această lună a Prognozei 2014-2018, prevăd că salariul mediu net în România, adică cel pe care îl primiţi în mână, va creşte în următorii 4 ani cu numai 261 de lei, echivalentul a 58 de euro.

Cu alte cuvinte, prosperitatea “made in România” se va traduce într-o creştere anuală medie a veniturilor de 14,6 euro, adică cu 65 de lei pe an – echivalentul a două bilete de film.

Statistica CNP arată că, în acest an, salariul mediu net este de 1.660  lei (373 euro), iar anul viitor va ajunge la 1.733 lei (389 de euro), în creştere cu 16 euro.

Interesant este că avansul salariilor ar urma să se tempereze în următorii ani. De la un ritm de creştere de peste 4% în intervalul 2012-2015, se va ajunge sub nivelul de 4% în intervalul 2016-2018.

Aşa se face că salariul mediu net va creşte în 2016 cu numai 64 de lei (14 euro) la 1.797 lei (403 euro), şi va ajunge în 2018 la 1.921 lei (431 de euro). Altfel spus, în 3 ani vom adăuga la câştigul personal numai 28 euro!

Calculele sunt realizate la un curs mediu de 4,45 lei/euro.

salariu1

Bineînţeles că nu toată lumea va câştiga la fel. Statistica CNP reprezintă doar o medie între cel mai mic şi cel mai mare salariu.

Statisticile KeysFin, realizate pe baza datelor oficiale, indică, de exemplu, că se va menţine diferenţa dintre salariile de la stat şi cele din mediul privat.

Astfel că, în mediul bugetar, câştigul mediu va continua să fie mai mare şi în următorii ani faţă de cel din sectorul concurenţial – chiar dacă, în procente, se estimează un avans mai puternic al celui din economia reală.

În 2018 se estimează că angajaţii de la stat vor câştiga, în medie, 2.691 de lei brut, iar cei din privat 2.634 de lei, primii cu 284 de lei mai mult decât în prezent, ceilalţi cu 385 lei.

Salariile, îngropate de preţuri

La prima vedere, vestea bună este că salariile vor creşte! Numai că, pentru a realiza ce înseamnă, în realitate, evoluţia câştigurilor, trebuie să o corelăm cu cea a preţurilor! Pentru că, indiferent cât câştigăm, contează ce putem face cu ei.

Potrivit datelor centralizate de analiştii de la KeysFin, preţurile produselor de consum vor creşte sensibil în următorii ani.

Conform estimărilor CNP, vom asista la un avans mediu anual de 2,2% în 2015, de 3% în 2016, de 2,7% în 2017 şi de 2,5% în 2018. Per total – 10,4%.

Potrivit KeysFin, datele trebuie luate cu o marjă de eroare destul de mare, având în vedere experienţa anterioară.

salarii3

“Dacă ne uităm numai la preţurile carburanţilor, care s-au dublat în ultimii 4 ani, fapt care nu a fost prognozat de CNP, este bine să ne luăm rezerve serioase la acest capitol. Realitatea este că preţurile urmează un trend ascendent mult mai mare decât cel prognozat oficial, influenţate în primul rând de avansul galopant al costurilor utilităţilor”, explică analiştii de la KeysFin.

Vestea bună ar fi că leul va continua să se întărească în faţa monedei europene. Cursul prognozat de CNP este de 4,42 lei/euro în 2015 şi 2016, de 4,40 lei/euro în 2017 şi de 4,38 lei/euro în 2018.

Iar dolarul este cotat la 3,4 lei în 2015 şi 2016, 3,38 lei în 2017 şi 3,37 lei în 2018.

Forţa de muncă, în continuare scăzută

KeysFin mai scoate în evidenţă un aspect important în privinţa salarizării şi forţei de muncă, în general. Deşi se prognozează că economia va creşte puternic în următorii ani, nu vă aşteptaţi la prea multe locuri noi de muncă.

Potrivit datelor CNP, în următorii 4 ani numărul salariaţilor va creşte cu numai 311.000, de la 6,3 milioane la 6,6 milioane.

Iar numărul şomerilor va scădea, în acelaşi interval, cu numai 40.000 de persoane, de la 715.000 la 675.000.

Relevant este şi faptul că populaţia inactivă (copii, bătrâni etc.) va continua să depăşească numărul salariaţilor şi să ajungă în 2018 la 10,8 milioane de persoane.

Cu alte cuvinte, presiunea pe cheltuielile de asistenţă socială se va menţine ridicată şi în următorii 4 ani.

salarii2

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi PFA-urile active din România”.

KeysFin (www.Keysfin.com) oferă servicii de business information şi credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească.

Keysfin deţine şi aplicaţia Keysfin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa usor şi rapid informaţii  de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii şi PFA-uri active din România. Informaţiile pot fi salvate şi vizualizate în format PDF şi trimise via e-mail sau SMS oricărui contact din agendă. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.