Statul a reusit sa vanda integral pachetul de 15% din actiunile Transelectrica (TEL) vizat in oferta publica. Investitorii de retail au subscris de doua ori cota alocata, iar investitorii institutionali au ajuns la 88% din transa pusa la dispozitie. Potrivit brokerilor, in ultimele ore ale sedintei o parte dintre investitorii care au subscris in oferta au inceput sa ridice preturile la care au plasat initial ordinele, astfel ca oferta s-ar putea executa la un pret de aproximativ 15 lei/actiune. Pretul de executie va fi anuntat joi.
Investorii plasasera, pana la ora 16.16, ordine pentru 45,01% din oferta, astfel ca subscrierile acopereau 100,22% din titlurile vizate in operatiune. Valoarea ordinelor plasate a ajuns la 166,9 milioane lei (38,2 milioane euro).
Subscrierile au fost realizate la preturi care au atins minimul si maximul din oferta, respectiv 14,9 lei si 19,2 lei. Cele mai multe actiuni au fost subscrise la preturi intre 14,9 lei/titlu si 15,51 lei/actiune.
Investitorii mari au subscris 79,4% din actiunile din oferta, iar cei mici au plasat ordine pentru 20,82% din titluri. Subscrierilor marilor investitori au cumulat 131,7 milioane lei (30,1 milioane euro), iar pe transa micilor investitori ordinele au fost in valoare de 35,1 milioane lei (8 milioane euro). Subscrierile investitorilor mari reprezinta 88,22% din titlurile de pe transa lor, iar in cazul micilor investitori cererea a depasit oferta de peste doua ori.
Pretul de executie va fi stabilit in urma insumarii tuturor ordinelor de cumparare in ordinea descrescatoare a pretului pana se ajunge ca ofertele investitorilor sa echivaleze cu numarul total al actiunilor scoase la vanzare de catre stat.
Pentru investitorii institutionali sunt alocate 90% din titlurile scoase la vanzare, iar micii investitori au o transa de 10%. Daca o transa este insuficient subscrisa, iar cealalta suprasubscrisa, atunci actiunile ramase dintr-o transa vor fi alocate catre cealalta. Transa investitorilor mari este destinata celor care subscriu de minim 500.000 de lei, iar cea pentru micii investitori este alocata pentru subscrierile de sub 500.000 de lei.
Calculat la pretul minim cerut de stat, pachetul scos la vanzare este evaluat la 163,8 milioane lei (37,6 milioane euro), iar raportat la cotatia maxima valoarea este de 211,1 milioane lei (48,4 milioane euro).
Subscrierile sunt realizate prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti, astfel ca investitorii pot cunoaste volumul subscrierilor si preturile la care acestea au fost realizate. Oferta este intermediata de consortiul format din Banca Comerciala Romana, Intercapital Invest si Swiss Capital.
Ministerul Economiei detine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este detinut de alti actionari. Compania este listata la Bursadin 2006. (M.S.)
Imagine: Jean-Mihai PALSU