Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), chestorul Jănică Arion-Ţigănaşu, a fost schimbat din funcţie, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, după 3 ani de activitate cu rezultate spectaculoase la conducerea instituţiei (21.11.2010 – 03.12.2013). El a fost înlocuit cu comisarul şef Dan Dănilă, care ocupa funcţia de şef al Direcţiei Investigaţii din DGA. Totodată, în funcţia de adjunct al DGA a fost împuternicit comisarul şef Liviu Croitorescu, ce ocupa de două luni funcţia de şef al IPJ Ilfov (în locul lui fiind împuternicit acum comisarul şef Gheorghe Popescu), după ce a fost adus de la IPJ Giurgiu unde fusese numit în luna aprilie adjunct al şefului inspectoratului.
Chestorul Arion-Ţigănaşu a fost împuternicit în funcţia de şef al Direcţiei Generale de Management Operaţional din MAI, iar chestorul Aurel Vlădulescu, care se afla la conducerea Direcţiei, a fost trecut pe o funcţie de adjunct.
În noiembrie 2010, chestorul Arion-Ţigănaşu a ocupat mai întâi prin împuternicire funcţia de şef al DGA, în locul lui Liviu Popa, care a stat numai 1 an la conducerea DGA, fiind numit şef al Poliţiei Române.
Ulterior, Jănică Arion-Ţigănaşu a obţinut funcţia prin concurs. Şi-a început în forţă activitatea la şefia DGA, iar peste doar câteva luni au venit şi rezultatele: spectaculoase, prin amplele acţiuni de combatere a corupţie care au avut loc la Poliţia de Frontieră şi în vămi, la inceputul anului 2011.
Bilanţul primului său an la conducerea instituţiei, 2011, a fost pe măsură: cu 256% mai mulţi corupţi arestaţi decât în 2010, dintre care peste 2.300 angajaţi din MAI arestaţi şi cercetaţi pentru mită. Acţiunile de prevenţie s-au extins la toate instituţiile statului, prin întâlniri periodice cu funcţionarii, cărora ofiţerii DGA le-au prezentat cazuri concrete de corupţie şi i-au învăţat cât de important este să denunţe astfel de fapte.
În următorul an, 2012, performanţele au continuat pe aceeaşi linie: 5.433 de persoane cercetate pentru corupţie, dintre care 2.247 angajaţi ai MAI. Totodată, au apărut primele rezultate ale acţiunilor preventive: numai în cadrul MAI au fost înregistrate peste 180 de situaţii în care funcţionarii ministerului au sesizat lucrătorii DGA atunci când li s-au oferit bani sau alte foloase în schimbul unor servicii, ori au denunţat cazuri în care colegii lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie.
Arion-Ţigănaşu nu a mai apucat să prezinte bilanţul activităţii instituţiei pe anul 2013, fiind înlocuit din funcţie cu o lună înainte de încheierea anului.
Cine este noul şef
Dar cu siguranţă că va fi invitat la eveniment de noul şef al DGA, Dan Dănilă, căruia i se datorează deopotrivă rezultatele, deoarece se află la conducerea Direcţiei de Investigaţii a DGA începând din 2009, după ce a deţinut funcţia de şef serviciu în cadrul acestei instituţii timp de 2 ani, între 2007-2009.
Comisarul şef Dan Dănilă a lucrat şi în Ministerul Transporturilor, în perioada 1986-1991, la Serviciul Transporturi Slobozia. Apoi a devenit ofiţer operativ la Serviciul Cercetări penale din Poliţia Capitalei (1991-1994) şi ofiţer specialist la Direcţia Poliţiei Rutiere (1994-1996).
Între anii 1996 – 2004 a fost ofiţer specialist la Corpul de Control al IGPR, iar între 2006 – 2007, ofiţer specialist la DGIPI. Între anii 2004 – 2006 a deţinut funcţia de şef Serviciu la Direcţia de Inspecţie Internă din cadrul IGPR, apoi a fost numit la DGA,în funcţiile amintite.
Celălalt adjunct al DGA, comisarul şef de poliţie Genu Eduard Radu, a rămas în funcţie.
Magda SEVERIN