Jumatatea de sud a tarii este paralizata de viscol si troiene, dupa 35 de ore de ninsoare continua. Joi dimineata sunt inchise 117 drumuri: 37 nationale si 80 judetene. Sute de masini au ramas inzapezite pe sosele in plin camp, inca de miercuri de la ora 18.00, iar interventia echipelor de salvare a fost mult ingreunata de viscolul care a devenit si mai violent odata cu venirea noptii. Pe DN1, spre exemplu, coloana de masini se intinde, la ora 8.00, de la Otopeni pana la Ploiesti. Zeci de TIR-uri au ramas si ele captive in trafic sau au derapat, blocand drumul in care s-au impotmolit, ulterior, celelalte masini. Politia Rutiera incearca sa deblocheze traficul, insa misiunea pare aproape imposibila.
Zona cea mai afectata este cea de la Mihailesti (jud. Buzau), pe Drumul European 85, unde militarii si cei de la Inspectoratul Situatiilor de Urgenta (ISU) au reusit sa transporte cateva zeci de persoane din cele peste 100 de masini ingropate, practice, in zapada. Oamenii au fost dusi la primariile din zona, in scoli si gradinite, unde li s-a dat hrana, ceai cald si paturi pentru a trece de noaptea grea.
Imaginile sunt de-a dreptul apocaliptice: viscolul aduce zapada pe sosea, ingropand masinile. Troienele ajung pana la jumatatea geamurilor, oameni captive in masini nu mai au combustibil sa se incalzeasca, dup ace au stat peste 12 ore. Sunt cei care au refuzat sa-si paraseasca autoturismele si sa fie transportati in locuri sigure de echipele de salvare.
Misiunea utilajelor de deszapezire este, practic, imposibila, chiar si ele ramanand inzapezite. Dar si interventia militarilor, jandarmilor si a celor de la ISU este o munca sisifica: tot ce reusesc sa degajeze de pe drum se ingroapa in alte troiene, formate aproape instantaneu de viscolul care adduce, parca, pe carosabil toata zapada de pe camp.
900 de jandarmi, in echipele de salvare
In judetul Arges, in zona localitatii Negrasi, 35 de jandarmi au muncit toata noaptea sa scoata de sub nameti 13 masini si sa-i transporte pe pasageri in locuri sigure. Cum numai 9 dintre ei au acceptat sa fie transportati, ceilalti refuzand sa-si paraseasca masinile, s-a incercat deblocarea lor.
De altfel, la nivelul intregii tari au intervenit peste 700 de jandarmi, care au asalvat circa 900 de persone si actioneaza pentru evacuarea altor peste 1.000.
La iesirea din Ialomita sunt peste 40 de TIR-uri blocate, toti soferii refuzand sa-si paraseasca autovehiculele, desi deplasarea acestor colossi este de neimaginat, cel putin pan ala ora 18.00, cand meteorologii anunta ca viscolul si ninsoarea vor slabi.
La Uzunu, in judetul Giurgiu, un autocar a ramas blocat, autoritatile incercand sa ajunga la el pentru a salva pasagetii.
Peste 1.000 de utilaje de deszapezire, in teren
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta ca in noaptea de miercuri spre joi s-a actionat cu 1.018 autoutilaje si s-au raspandit 10.640 tone de material antiderapant si 3,8 tone de clorura de calciu.
Cele mai importante drumuri inchise la ora 08.30, pentru a permite utilajelor de deszapezire sa actioneze si pentru a-I evacua pe ci impotmoliti cu masina in nameti sunt:
1. A1 Bucuresti – Pitesti
2. A2 Bucuresti – Fetesti
3. DN 1 Centura Bucuresti – Tancabesti
4. Centura Bucuresti intre A1 si A2
5. DN 2 Bucuresti – Focsani
6. DN 2A Slobozia – Urziceni
7. DN 2B Buzau – Faurei
8. DN 2C Buzau – Slobozia
9. DN 2M Odobesti – Andreiasu de Jos
10. DN 3 Bucuresti – Calarasi
11. DN 3A Lehliu – Fetesti
12. DN 3 B Calarasi – Fetesti
13. DN 4 Bucuresti – Oltenita
14. DN 5 Bucuresti – Giurgiu
15. DN 5B Giurgiu – Ghimpati
16. DN 7 Pitesti – Ramnicu Valcea
17. DN 1D Albesti Paleologu – Urziceni
18. DN 21 Drajna – Calarasi
19. DN 22 Ramnicu Sarat – Braila
20. DN 22A Ciucurova – Topolog
21. DN 23A Milcovul – Ciorasti
22. DN 23B Maicanesti – Codresti
23. DN 24D Barlad – Galati
24. DN 31 Calarasi – Manastirea
25. DN 41 Daia – Oltenita
26. DN 61 Ghimpati – Gaesti
27. DN 71 Baldana – Ulmi
28. DN 73 Campulung – Rasnov
29. DN 2N Dumbraveni – Jitia
Traficul va fi redeschis in functie de evolutia fenomenelor meteorologice. Circulatia se desfasoara in toata tara in conditii de iarna, iar Compania actioneaza pe intreaga retea rutiera. CNADNR roaga participantii la trafic ca, in perioada urmatoare, sa evite tranzitarea zonelor afectate de fenomene meteorologice intense, sa adapteze viteza de deplasare la conditiile meteo-rutiere existente si sa echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarna, lanturi, lopata).
Informatii suplimentare privind starea retelei de drumuri nationale pot fi obtinute de la Dispeceratul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesand pagina de internet www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU