Taximetriştii – convocaţi la MTI, după odioasa crimă de la Otopeni

La sediul Ministerului Transporturilor va avea loc vineri, începând cu ora 9.00, o întâlnire pe tema situaţiei taximetriştilor de la Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”, la două săptămâni după ce o tânără japoneză a fost acostată în aeroport, urcată într-un taxi şi dusă până la marginea unei păduri din Corbeanca, unde a fost tâlhărită şi ucisă. “În cadrul întâlnirii vor fi abordate subiecte precum clarificarea şi stabilirea obligaţiilor tuturor părţilor implicate în asigurarea securităţii personalului şi pasagerilor în perimetrul aeroportuar; îmbunătăţirea măsurilor privind siguranţa pasagerilor, cât şi implementarea unor măsuri eficiente pentru prevenirea săvârşirii infracţiunilor în acelaşi perimetru”, precizează MTI.

La discuţii vor participa, alături de Valentin Preda, secretar de stat din MTI, Doru Dumitrescu, subsecretar de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor, reprezentanţi ai Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, ai Jandarmeriei Române, ai Poliţiei de Frontieră, ai Serviciului Român de Informaţii, ai SC Romprest Security SRL, dar şi ai asociaţiilor de taximetrie (Asociaţia Camera Naţională a Taximetriştilor din România, Asociaţia Naţională a Operatorilor de Taxi din Bucureşti).

Taxiurile, puricate de ARR şi RAR

Joi, toate taxiurile din zona Aeroportului “Henri Coandă” au fost verificate de poliţişti de la Direcţia Rutieră, de echipaje din Poliţia Transporturi şi de lucrători ai Autorităţii Rutiere Române (ARR), ai Registrului Auto Român (RAR), ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Ilfov şi ai Protecţiei Consumatorului.

S-a controlat starea tehnică a maşinilor, dar s-a urmărit şi depistarea taximetriştilor care folosesc aşa-zisele “maimuţe” – dispozitivele artizanale ce “ajută” aparatele de taxat să înregistreze sume mai mari decât cele conforme tarifului practicat.

O studentă japoneză, victima unui nou Rîmaru

Acţiunea vine la două săptămâni după ce o studentă japoneză de 20 de ani a fost acostată în Aeroportul “Henri Coandă”, urcată într-un taxi şi dusă până la marginea unei păduri din Corbeanca, unde a fost tâlhărită şi ucisă.

Principalul suspect, Nicolae Vlad, arestat imediat după găsirea corpului victimei, este comparat de anchetatori cu Ion Rîmaru, un criminal în serie care a terorizat Bucureştiul între anii 1970-1971, violând şi ucigând mai multe femei.

Ambasada Japoniei cere autorităţilor române să ia măsuri

Ambasada Japoniei la Bucureşti a solicitat autorităţilor române îmbunătăţirea condiţiilor de pe aeroporturile din România, astfel încât turiştii veniţi pentru prima dată în ţară să le poată folosi în siguranţă.

Într-o declaraţie a Ambasadei Japoniei transmisă mass-media se arată că uciderea studentei de 20 de ani Yutika Masuno, reprezintă “un incident extrem de regretabil, o crimă violentă lipsită de suflet”.

Totodată, Ambasada menţionează că “japonezii vizitează România cu diferite scopuri, iar în acest caz a fost vorba despre o tânără venită să predea limba japoneză printr-un program de schimburi între studenţi”.

“Este de dorit ca, în cazul în care există instituţii gazdă de partea română, reprezentanţii acestora să ia cu responsabilitate toate măsurile necesare pentru primirea în siguranţă a oaspeţilor japonezi”, se adaugă în poziţia misiunii diplomatice japoneze.

Totodată, şeful adjunct al misiunii diplomatice a Japoniei, Yoshikiro Katayama, a apreciat că la producerea acestui eveniment tragic ar fi contribuit şi neglijenţa asociaţiei de studenţi din Craiova care nu a mers să o întâmpine pe tânara japoneză la aeroport, deşi aceasta solicitase de mai multe ori acest lucru în mesajele sale.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.