Toate pânzele sus pentru AEO!

A fost deviza sub care s-a desfăşurat seminarul organizat de ARILOG în data de 12 septembrie la Bucureşti. Modificarea reglementărilor fiscale care permit astăzi companiilor certificate AEO să obţină o amânare la plata TVA la import a aşezat într-o lumină nouă acest statut, care a devenit mai interesant pentru mediul privat. Există, însă, şi alte avantaje care pot fi luate în calcul.

 

Operatorii economici autorizaţi care deţin un certificat AEO pot beneficia, din luna noiembrie a anului trecut, de amânarea TVA la import. Efectiv, nu se mai plăteşte suma reprezentând TVA normal datorată pentru un import de mărfuri la autoritatea vamală, iar în acest context nu se mai ajunge în situaţia de a solicita restituirea ei. Facilitatea este cu atât mai importantă cu cât recuperarea TVA se face în perioade foarte lungi de timp.

120 de cereri, 55 de certificate

Potrivit lui Liviu Tache, Şef serviciu investigaţii vamale şi control ulterior – responsabil AEO în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, până în acest moment au fost depuse la ANV 120 de cereri de certificare, dintre care 55 au fost aprobate. Conform reglementărilor în vigoare, certificatul AEO este eliberat în termen 120 de zile calendaristice de la data primirii cererii, existând posibilitatea prelungirii acestui termen cu 60 de zile, la cerere. Între condiţiile pe care agentul economic trebuie să le îndeplinească pentru acordarea statutului AEO, se numără următoarele: să nu fi săvârşit o încălcare gravă sau încălcări repetate ale reglementărilor vamale; să nu înregistreze debite faţă de autoritatea vamală; să aibă organizate evidenţe astfel încât acestea să permită autorităţii vamale efectuarea unor controale vamale corespunzătoare; să dispună de infrastructură informatică adecvată; să facă dovada solvabilităţii financiare; să îndeplinească standardele de siguranţă şi securitate necesare drepturilor conferite prin acordarea acestui statut. Liviu Tache a ţinut să sublinieze că acest certificat este acordat companiilor „pe viaţă“, motiv pentru care au loc reverificări periodice, care, în acest moment, nu se pot face la perioade mai scurte de un an. Se are, însă, în vedere prelungirea la 3 ani a perioadei minime de la o verificare la alta.

Recunoaştere internaţională

Mihai Petre, senior manager Deloitte Romania, a ţinut să precizeze că AEO este recunoscut de cele 28 de state UE, statutul fiind automat acceptat, pe bază de reciprocitate, în SUA, Japonia, Norvegia şi Elveţia. Negocieri pe acest segment sunt planificate cu Noua Zeelandă, Canada şi Coreea şi există o recunoaştere reciprocă pilot în relaţie cu China. De menţionat că toate companiile autorizate sau în curs de autorizare pot fi verificate online pe pagina oficială destinată operatorilor economici autorizaţi la nivelul UE. În acest moment, în Germania, 5.524 de companii sunt certificate AEO, în Olanda 1.398, în Italia 831, în Polonia 704, iar în Marea Britanie 344.

Influenţa statutului AEO asupra business-ului

Impact pozitiv: reducerea riscurilor

 

Companie fără certificare AEO Companie certificată AEO

 

Lanţul de aprovizionare

Controale vamale mai dese Evitarea întârzâierilor pe lanţ

Mărfuri non-AEO pe „culoarul lent“ Control intern adecvat

Timp diferit de vânzare a mărfii faţă de competitorii AEO

Refuzul liberului în vamă pentru informaţii incomplete

 

Financiar

Plăţi pentru contrastalii mai mari Conformarea cu prevederile legale

Declaraţii eronate şi penalităţi Potenţial pentru implementarea unui sistem de taxare eficient (oportunităţi)

Sume neprevizionate – costuri mai mari Evitarea costurilor cu amenzi, penalităţi

 

Renume/apreciere din partea terţilor

Lipsa unui control intern Statutul AEO transmite un mesaj clar celorlalţi jucători
– pedepse administrative/penale – partener de încredere în afaceri

Întreruperi în lanţul comercial Relaţii de încredere cu autorităţile

(„veriga slabă“)

Relaţii dificile cu autorităţile

 

Comercial

Recunoaşterea reciprocă a partenerilor comerciali Creşterea cotei de piaţă
– veţi putea derula tranzacţii cu oricine din SUA/Japonia?

Controlul şi monitorizarea costurilor

Imposibilitatea de a onora livrările de tip „just in time“ Avantaj competitiv în atragerea şi menţinerea clienţilor

 

Meda BORCESCU

meda.borcescu@ziuacargo.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.