Ministerului Finanţelor Publice a făcut publice, vineri, remuneraţiile lunare încasate în perioada 2012-2013 de managerii a 38 de companii de stat din totalul de 157. Sunt publicate, de fapt, cele mai mari lefuri, iar MFP susţine că instituţia doar avizează bugetele acestor companii, Guvernul fiind cel care le aprobă. Interesant este că lista MFP diferă de cea făcută publică de Executiv. Totodată, MFP a calculat limitele maxime ale veniturilor pe ramura de activitate, după ce Guvernul a modificat, miercuri, OUG 109/2011, plafonând la 6 salarii medii brute pe ramură remuneraţia brută fixă ce se va acorda managerilor. Se constată însă că managerii „deştepţi” vor câştiga mai mult.
Lista cu limitele maxime ale veniturilor pe ramură poate fi vizualizată AICI.
Cât priveşte indemnizaţiile lunare medii brute plătite managerilor din companiile de stat, potrivit raportărilor companiilor transmise Ministerului Finanţelor cele mai mari au fost, în primul trimestru, la:
- TAROM (16.622 euro)
- CFR SA (14.570 euro)
- Poşta Română (12.834 euro)
- ROMATSA (12.079 euro).
Valorile prezentate vineri sunt diferite de cele prezentate miercuri de către Guvern.
“În urma analizei proiectelor de bugete, s-a constatat o practică neunitară în ceea ce priveşte atât nivelurile salariilor managerilor propuse, cât şi plăţile realizate efectiv în primul trimestru“, precizează Ministerul Finanţelor.
Toate proiectele de bugete de venituri şi cheltuieli primite conţinând propuneri privind salariile managerilor sunt semnate de către conducerile companiilor respective, aprobate de AGA sau de CA şi avizate de ministerele de resort, se disculpă MFP pentru lefurile enorme primite de managerii companiilor de stat falimentare.
“Pentru a introduce o abordare unitară în politica de salarizare a companiilor de stat, în conformitate cu bunele practici internaţionale, Guvernul a aprobat modificarea OUG 109/2011 introducând limite maxime pentru remuneraţia brută fixă ce se acordă managerilor, la nivelul a 6 salarii medii brute pe ramură. Această plafonare va elimina riscul unor derapaje în politica salarială a companiilor de stat, risc sesizat în urma analizei proiectelor de BVC-uri pentru 2013“, conchide MFP.
Magda SEVERIN