Europarlamentarul Traian Ungureanu, purtătorul de cuvânt al ARD, a cerut, vineri, demiterea celor 4 demnitari declaraţi de ANI incompatibili, arătând că reacţia lor şi a premierului denotă că USL şi-ar dori ca Justiţia să-şi înceteze activitatea pe perioada campaniei electorale. El susţine că premierul Victor Ponta minte când încearcă să acrediteze ideea că situaţia de incompatibilitate a celor 3 miniştri şi a secretarului gen. adj al Executivului nu s-ar fi petrecut în timpul mandatului. „Cine citeşte documentele preliminare ale ANI va observa că este vorba despre situaţii, fapte, incompatibilităţi, de declaraţii de venit pe perioada mandatului, adică după 7 mai 2012, ziua în care Guvernul Ponta a început să funcţioneze”, a precizat Ungureanu.
“Astăzi, 4 demnitari ai Guvernului USL – 3 miniştri şi secretarul general-adjunct al Guvernului – au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţionala de Integritate. Majoritatea USL din Parlament nu trebuie să treacă la operaţiunea „Diaconu 2”. Până şi majoritatea USL din Parlament trebuie să respecte justiţia. Avem astăzi 4 oameni care potenţial sunt vinovaţi, asta după ce au înregistrat deja 7 parlamentari care au luat drumul justiţiei. Răman la poziţia că oamenii ăştia trebuie să se gândească la lege. Chiar şi premierul Ponta a spus în trecutul apropiat că acei miniştri incompatibili nu au loc în Guvern. USL are o problemă cronică: are miniştri care nu se pot încadra. Ar fi mai bine şi pentru România ca ei să se dea la o parte”, a spus Traian Ungureanu, în conferinţă de presă.
Referitor la reacţiile celor 4 la aflarea veştii de la ANI – 3 sunt incompatibili şi 1 în conflict de interese şi acuzat şi de abuz în serviciu -, purtătorul de cuvânt al ARD a acuzat că “aşa cum ne-au obişnuit, constatăm că demnitarii USL – şi USL în ansamblu – nu reuşesc să se împace cu ideea şi cu practica justiţiei în ţara în care trăiesc, în România”.
“I-am auzit spunând, rând pe rând, că e vorba de justiţie politizată, şi amintind că evenimentele de astăzi coincid cu prima zi de campanie electorală. Tragem concluzia de aici că, pentru USL, lucrurile ar trebui să stea în felul următor în România: în timpul campaniei electorale nu trebuie să existe justiţie. Justiţia trebuie să-şi înceteze activitatea pe timpul campaniei electorale sau, mai larg, pe cât timp stabilesc demnitarii USL”, a spus Traian Ungureanu.
Incompatibilităţi din perioada mandatului în Guvernul Ponta
El a adăugat că “Victor Ponta încearcă să fabrice ştiri şi reuşeşte să fabrice neadevăruri”.
“Atunci când a încercat să acrediteze ideea că situaţia în care se află faptele pentru care cei 4 demnitari sunt astăzi în atenţia ANI nu s-ar fi petrecut în timpul mandatului. Răspunsul este foarte simplu: nu e adevărat. Cine citeşte documentele preliminare ale ANI va observa că e vorba de situaţii, fapte, incompatibilităţi, de declaraţii de venit pe perioada mandatului, adică după 7 mai 2012. Adică din ziua în care Guvernul Ponta a început să funcţioneze. Am cerut retragerea acestor miniştri, noi înţelegem ce înseamnă justiţia. Nu putem cere demisia lor până la finalizarea actului de justiţie. Retragere înseamnă că aceşti oameni pot să facă un pas înapoi, cum am spus. N-ar fi o situaţie complicată pentru domnul Ponta care are experienţă în materie. Dânsul a mai fost interimar, prin rotaţie, la Justiţie şi la Sănătate şi ar putea prelua, desigur, şi aceste patru posturi “, a spus Traian Ungureanu.
„Argumentele celor acuzaţi ilustrează planurile USL pentru justiţie”
Purtătorul de cuvânt al ARD a adăugat că declaraţiile celor patru miniştri acuzaţi de ANI “ilustrează acordul deplin în USL în ce priveşte rolul justiţiei în România şi planurile pe care USL le are de acum înainte cu justiţia”.
“Să ne uităm ce găsim în programul USL lansat ieri (joi -n.r.) la capitolul Constituţie. Găsim o propunere de modificare şi aceasta ar face ca în baza a două treimi din voturile Parlamentului să poată bloca o decizie a Curţii Constituţionale. (…) Şi încă o prevedere în programul USL, justiţie depolitizată. Foarte frumos, însă ceva mai jos, unul din obiectivele USL constă în demascarea şi deferirea către justiţie a demnitarilor sau a membrilor PDL. Deci, la rândul 3, să spunem, justiţie depolitizată, iar la rândul 5, ceva mai jos, comandă politică pentru justiţie”, a mai declarat Traian Ungureanu.
Patru membri ai Executivului – ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, sunt acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate, conflict de interese sau averi nejustificate.
Magda SEVERIN