UBER: Serviciul este 100% digital și fiscalizat în România

uber_taxi_vtcUBER asigură că serviciul pe care îl practică este 100% digital și fiscalizat, precizările venind în replică la afirmațiile președintelui COTAR, Vasile Ștefănescu, potrivit căruia “cei care au practicat acest serviciu de taximetrie neautorizată nu și-au respectat obligațiile legale – taxe, ITP, impozite, garanții etc., pe care le plătesc, obligatoriu, transportatorii legali”.

“Serviciul Uber în România este 100% digital și fiscalizat. Toți partenerii din România colaborează cu Uber printr-o entitate fiscală, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă. Partenerii Uber sunt contractori independenți și sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstanțele fiecăruia sunt diferite — numai ei pot ști care sunt veniturile din alte surse și care sunt costurile deductibile”, potrivit unui punct de vedere transmis de Uber.

Totodată, pentru a facilita declararea câștigurilor, Uber oferă partenerilor o situație detaliată a veniturilor generate prin platforma Uber.

“În plus, am încheiat un parteneriat cu o companie de consultanță fiscală locală pentru a oferi tuturor partenerilor consiliere financiară independentă cu privire la modul în care ar trebui să declare veniturile din Uber. Suntem deschiși să colaborăm cu autoritățile — așa cum facem în Estonia și Suedia — pentru a dezvolta metode moderne, digitale care simplifică declararea veniturilor pentru persoanele care desfășoară activități independente”, susțin reprezentanții Uber.

Liderul Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a precizat însă că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut UBER Olanda o listă detaliată cu toți utilizatorii acestui sistem de transport și cu toate cursele operate anul trecut, pentru a verifica dacă toți șoferii au declarat veniturile astfel obținute.

“ANAF a cerut firmei Uber din Olanda lista detaliată cu toți utilizatorii, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanțe și încasări. Astfel, încă de ieri (joi — n.r.), 24 noiembrie, ANAF a trimis către birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane și încasări, pentru a se aplica legea. Afacerile care păreau atât de bănoase vor deveni cele mai păguboase activități, dacă ANAF va confisca sumele integral”, se arată într-un comunicat transmis vineri redacției.

Potrivit reprezentantului confederației, orice încercare de contestare în instanță a acestei inițiative a Fiscului este inutilă, pentru că legea românească a fost încălcată, iar unul dintre principiile de bază ale Dreptului spune că necunoașterea legii nu exonerează de răspundere.

„Listele primite de ANAF din Olanda arată că au funcționat în regim UBER atât persoane fizice, cât și firme. Încasările anuale sunt uriașe. O singură persoană din Sectorul 6 al Capitalei a avut încasări la UBER de peste 60.000 de lei în 2015. Sunt deja două probleme: Fiscul va cere taxele și impozitele datorate statului pentru aceste venituri, însă al doilea aspect este că sunt venituri nedeclarate și, dacă ne luăm după legile în vigoare, pe o activitate neautorizată, statul ar trebui să confiște toate sumele încasate”, a arătat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Amintim că deputatul Lucian Șova, secretarul Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, a inițiat un proiect de lege privind introducerea co-voiajării în Legea taximetriei (Legea 38/2003), pentru legalizarea serviciilor de tip UBER. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.