Bilanţul victimelor în urma protestelor violente de ieri de la Kiev, când s-au înregistrat 14 morţi până la miezul nopţii, a crescut vertiginos peste noapte şi în această dimineaţă: cel puţin 25 de oameni ucişi, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Sănătăţii din Ucraina. Printre cei omorâţi se numără manifestanţi, poliţişti, dar şi un jurnalist care a fost bătut şi împuşcat. La Kiev se trage cu gloanţe adevărate.
UPDATE 10: Traian Băsescu a anunţat că România este pregătită să preia refugiaţi din Ucraina şi va fi de acord mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), cu aplicarea de sancţiuni individuale pentru cei responsabili de aplicarea excesivă a forţei la Kiev dar “nu este momentul unor sancţiuni economice împotriva Ucrainei”.
UPDATE 9: Numărul morţilor a ajuns la 26. Ianukovici a decretat pentru mâine Zi de Doliu Naţional, dar şi o acţiune “antiteroristă”, semn că intervenţia în forţă a organelor de ordine ar putea fi şi mai sângeroasă.
UPDATE 8: Preşedintele Traian Băsescu face un apel la preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, să nu ordone reprimarea protestatarilor din Ucraina, el arătându-se “profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului”.
Într-un comunicat se arată că Traian Băsescu “este profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confruntă cu forţele de ordine”.
“România a trecut prin confruntări violente, în Revoluţia din 1989 peste 1.000 de persoane pierzându-şi viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie. Am învăţat atunci că violenţa nu este o soluţie şi că opţiunile trebuie căutate prin dialog democratic”, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.
Preşedintele României face apel la preşedintele Ucrainei să nu ordone reprimarea protestatarilor.
“Un asemenea gest nu poate constitui o soluţie democratică la criza de credibilitate a actualei majorităţi parlamentare. Continuarea reprimării manifestanţilor prin violenţă va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor şi nu poate fi o soluţie la actuala criză cu care se confruntă Ucraina”, se mai arată în comunicat.
Totodată Traian Băsescu face apel la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să găsească soluţii prin dialog pentru a preveni creşterea numărului de victime la Kiev, dar şi în alte zone din Ucraina.
UPDATE 7: Ministerul român al Afacerilor Externe a emis, la ora 11.30, o atenţionare de călătorie în Ucraina: “Având în vedere recentele evenimente violente din centrul Kievului, soldate cu victime, MAE recomandă insistent cetățenilor români să nu participe la aceste acțiuni. Atenționarea este valabilă îndeosebi pentru zonele centrale ale orașului Kiev (Piața Independenței, bulevardul Hresciatik, stadionul Dinamo), dar și pentru alte localități în care se desfășoară sau se pot declanșa manifestații asemănătoare”.
De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români să evite orice deplasare spre Kiev, având în vedere că începând de miercuri, ora 00.00, accesul în oraș este restricționat pentru toate mijloacele de transport, iar transportul urban subteran — metroul — este suspendat de marți, de la ora 16.00.
UPDATE 6: Situația actuală din Ucraina, țară unde în ultimele ore s-au înregistrat violențe fără precedent în cei 23 de ani de când fosta republică sovietică și-a obținut independența, va fi discutată miercuri în capitala ucraineană de ministrul adjunct rus de externe, Grigori Karasin, și omologul său ucrainean Ruslan Demcenko, informează ITAR-TASS.
UPDATE 5: ”Țara noastră se află în pragul unei catastrofe naționale. Acum, și puterea, și opoziția, și fiecare dintre noi trebuie să-și asume răspunderea în fața lui Dumnezeu pentru faptele sale. Pericolul unui război civil și al unei prăbușiri economice în Ucraina devine, din păcate, tot mai real”, se arată într-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei.
În document se face apel la încetarea imediată a violențelor și la restabilirea dialogului între putere și opoziție, informează RIA Novosti.
UPDATE 4: Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a declarat “șocat” de escaladarea violențelor la Kiev şi “solicită ambelor părți să-și dubleze eforturile pentru a face loc unor măsuri pozitive, inclusiv amnistierea protestatarilor arestați și eliberarea clădirilor publice ocupate de către manifestanți”, a anunțat miercuri purtătorul său de cuvânt, Martin Nesirky, citat de RIA Novosti.
Şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat îngrijorat conflictul din fosta republică sovietică, ce a luat o turnură sângeroasă în ultimele 24 de ore, și a făcut apel la autorități și opoziție să reia urgent dialogul, inclusiv prin intermediul procesului parlamentar.
UPDATE 3: Opoziția a “depășit limitele” încercând să ajungă la putere cu ajutorul străzii, iar cei vinovați vor fi judecați, a declarat miercuri președintele ucrainean Viktor Ianukovici, citat de AFP.
“Liderii opoziției au neglijat principiul democrației potrivit căruia puterea se obține în urma alegerilor, și nu pe stradă (…) Ei au depășit limitele, chemând oamenii să pună mâna pe arme”, a declarat șeful statului într-un mesaj adresat națiunii, în timp ce asaltul asupra manifestanților continuă în centrul Kievului.
“Este o încălcare flagrantă a legii, iar cei vinovați vor fi trimiși în fața justiției”, a continuat el, acuzând opoziția de lansarea unei “insurecții”.
UPDATE 2: Vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a contactat la telefon marți pe președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, pentru a retrage forțele de ordine de pe străzile Kievului, a anunțat Casa Albă după discuția telefonică dintre cei doi demnitari, potrivit AFP. Washingtonul condamnă violențele, de oriunde ar proveni, dar “Guvernul, în special, poartă responsabilitatea de a calma situația”, a adăugat el.
UPDATE: 241 de persoane sunt spitalizate, dintre care 79 de poliţişti şi 5 jurnalişti, şi alte sute de răniţi au necesitat îngrijiri medicale. Ministerul Sănătăţii a confirmat, de asemenea, că jurnalistul Viaceslav Veremii, de la cotidianul local Vesti, a decedat la Kiev după ce a fost împuşcat.
Redactorul-şef al cotidianului, Igor Gujva a confirmat, pe Facebook, moartea acestuia. Potrivit acestuia, Veremii şi un coleg de-al său se întorceau acasă cu taxiul, în timp ce persoane necunoscute au atacat maşina la o intersecţie. Acestea au început să clatine vehiculul, după care i-au tras afară pe şofer şi pe pasageri, pe care i-au bătut. Doi bărbaţi sunt răniţi, iar jurnalistul a murit la spital din cauza unei plăgi împuşcate.
Pe de altă parte, Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că 9 ofiţeri au murit în aceste violenţe, iar alţi peste 370 au primit asistenţă medicală, relatează Interfax, în pagina electronică.
Autorităţile reclamă că printre manifestanţi s-au infiltrat indivizi care au arme letale şi explozibili, astfel că ei ar fi autorii masacrului. Într-un apel televizat, preşedintele Ianukovici le-a cerut protestatarilor “să se distanţeze de elementele radicale”.
Însă miile de poliţişti ai trupelor speciale antirevoltă Berkut au început de ieri, cu ajutorul sprijinului a 1.000 de susţinători ai preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, să reprime violent acţiunule manifestanţilor.
Aseară, poliţiştii le-au cerut femeilor şi copiilor să plece, evocând declanşarea unei “operaţiuni antiteroriste”. Însă zecile de mii de contestatari ai puterii ucrainene au refuzat să plece şi au început să cânte imnul naţional al Ucrainei.
Un nou asalt al forţelor de ordine a avut loc în această dimineaţă, dar tot nu au reuşit să îi scoată pe manifestanţii proeuropeni din Piaţa Independenţei – Euromaidanul.
Manifestanţii au ridicat baricade toată noaptea, formând lanţuri umane pentru transportarea cărămizilor, pietrelor şi lemnului în anticiparea unei alte ofensive a poliţiei.
Sunt zeci de mii poate chiar 100.000, aşa cum se poate vedea pe ecranele televiziunilor de ştiri înroşite de focul care arde neîncetat după incendierea corturilor, anvelopelor de cauciuc şi baricadelor protestatarilor.
Trupele speciale, întărite de transportoare blindate şi tunuri cu apă, au tras cu gloanţe de cauciuc şi au aruncat şi cu grenade lacrimogene şi asurzitoare în manifestanţi. Lupte violente au avut loc pe străzile Institutskaia, Șcelkovicinaia, Sadovaia şi Gruşevski.
Este cel mai important conflict de la graniţele României în ultimii 24 de ani, după războiul din fosta Iugoslavie.
Amintim că în revolta anticomunistă din Decembrie ’89 au murit în România peste 1.000 de oameni nevinovaţi.
Magda SEVERIN