Udrea resusciteaza Esplanada

 

Elena Udrea a anuntat, marti, ca ansamblul imobiliar Esplanada Bucuresti se inscrie printre proiectele pe care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) le va derula in parteneriat public-privat (PPP), incepand de anul viitor. In acest fel, investitia va fi resuscitata, dupa ce fusese abandonata in primavara de compania TriGranit.  

Nu este prima data cand se vorbeste despre reluarea proiectului Esplanada – programat sa se realizeze intre Biblioteca Nationala si Piata Alba Iulia. In aprilie, premierul Emil Boc a anuntat lista celor 20 de investitii ce vor fi realizate in PPP, printre care si acest proiect imobiliar estimat la 800-900 milioane de euro. Compania TriGranit Development Romania, care trebuia sa-l realizeze, a anuntat in aprilie ca si-a suspendat activitatea pentru 3 ani, insa investitia era oricum intarziata 4 ani, din cauza problemei exproprierilor – trenata inca din timpul pandatului de primar general al lui Adriean Videanu.

Lucrarile de constructie ar fi trebuit sa inceapa in 2007, potrivit memorandumului de colaborare incheiat in 2006 cu reprezentantii dezvoltatorului. Proiectul urma sa fie dezvoltat pe 10,7 hectare si sa aiba o suprafata totala construita de 800.000 mp, cu cladiri comerciale, de birouri,  hoteliere, rezidentiale, cu destinatie sociala si culturala. Statul roman ar fi beneficiat, dupa realizarea primei faze a proiectului, de o cladire de peste 40 de milioane de euro destinata activitatilor culturale, plus spatii de birouri pentru institutii publice de circa 12.000 mp, precum si de parcari subterane publice.

Acum, Elena Udrea anunta ca ministerul pe care il conduce cauta un investitor privat pentru  “celebrul proiect Esplanada”.

Alte proiecte programate de MDRT a fi realizate in PPP este aeroportul din localitatea Alexeni (jud. Ialomita) si dezvoltarea bazei de tratament Ana Aslan “si transformarea acesteia intr-un centru de sanatate, asa cum a fost pe vremuri”.

Elena Udrea a amintit si despre realizarea cadastrului national tot printr-un parteneriat public-privat: “Speram ca in ianuarie sa incepem procedura de gasire a partenerului privat. Avem oferta de la Samsung, dar intre timp mai sunt si alte companii care si-au aratat interesul de a intra in acest parteneriat”.

Alte proiecte pentru care institutia vrea sa gaseasca investitori privati sunt noua sala polivalenta – ce urmeaza a fi construita intre Arena Nationala si Patinoarul Flamaropol – si eco-cartierul cu 10.000 de apartamente din cartierul Ghencea.

Magda SEVERIN

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.