Actualul acord al României cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană expiră anul viitor şi este, cu siguranță, ultimul, a declarat astăzi, într-un interviu la Radio România Actualități, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget.
“După 2015 nu vom mai avea acord (de finanţare – n.r.). Acesta este, cu siguranță, ultimul acord cu FMI și Comisia Europeană. A fost un acord de 20 de miliarde în 2009. S-au și luat banii. Alt acord, de 5 miliarde, în 2011 – nu s-au luat banii și a fost preventiv. Alt acord, în 2013, de 4 miliarde – FMI și Comisia Europeană – iarăși nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigură o ancoră”, a precizat Voinea.
Boardul FMI a aprobat în 27 septembrie 2013 scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv, în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, pentru o perioadă de 2 ani, la care se adaugă alte 2 miliarde de euro de la Comisia Europeană.
În 5 martie 2014, președintele Traian Băsescu a anunțat, după ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniştri ai Guvernului Ponta 3, că a aprobat Memorandumul pentru semnarea Scrisorii cu FMI, adoptat de Guvern în şedinţa de miercurea trecută fără acciza suplimentară la carburanţi şi „electoRATA”.
În 5 noiembrie 2013, Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI, a precizat că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) la angajatori nu este cuprinsă în proiecţia bugetară pe 2014, deşi premierul Victor Ponta a declarat şi atunci, şi acum că această măsură va fi aplicată din al doilea semestru 2014.
Acesta este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu FMI după 1989, primul datând din 11 aprilie 1991.
Magda SEVERIN