Universităţile de stat nu renunţă la locurile cu taxă

Facultăţile au dat startul înscrierilor, iar universităţile de stat au toate şansele să le falimenteze pe cele particulare, deoarece nu renunţă la locurile cu taxă, deşi au la dispoziţie circa 63.000 de locuri bugetate de Guvern. Anul acesta au promovat examenul de Bacalaureat numai puţin peste 91.000 de absolvenţi de liceu, astfel că bătălia se va da pe cei aproximativ 28.000 de “clienţi” la taxă.

Vremurile bune în care rata de promovare a BAC-ului era de peste 80% dintr-o promoţie de 180.000 – 200.000 de absolvenţi de liceu au trecut.

Ultimul “noroc” l-au avut elevii din 2009, pe vremea ministrului Ecaterina Andronescu, când peste 81% dintre ei a luat examenul de maturitate, dar rata de promovare a tot ţinut-o aşa din 2004, când la Educaţie au fost miniştri mai din toată sfera politică: Andrei Marga (PNL), Cristian Adomniţei (PNL), Anton Anton (PSD).

Când a venit Daniel Funeriu (PDL), în octombrie 2009 – după examenul de BAC din vară-toamnă cu Andronescu la “butoane”-, şi a impus camere de supraveghere video în sălile de examen, adevărul a ieşit la iveală.

BAC-ul a “ras circa 100.000 de “clienţi”

Din prima, în 2010 au fost cu 11%  mai puţini promovaţi (69,30), iar în anii următori rata a scăzut vertiginos: 45,73% în 2011 şi 44,41% în 2012 – deşi Funeriu nu mai era ministru de câteva luni, locul fiindu-i luat de sindicalistul Liviu Marian Pop, însă numai ca interimar, pe fondul scandalului cu plagiatul lui Ponta.

Aşadar, până în 2010 universităţile particulare şi de stat îşi împărţeau frăţeşte absolvenţii de liceu cu BAC – circa 200.000. Astfel, universităţile de stat înfiinţau, pe lângă cele aproximativ 63.000 de locuri bugetate de Guvern în fiecare an, încă 45-50.000 de locuri cu taxă, iar celor particulare le reveneau circa 100.000 de locuri.

Pentru cine au apărut universităţile private

Multitudinea de universităţi particulare a fost aprobată în trecut de miniştrii Educaţiei mai mult pentru a le da posibilitate bugetarilor să-şi continue studiile la FF şi învăţământ la distanţă – evident, cu plată. Însă la un moment dat, prin anul 2008, aproape toţi angajaţii la stat aveau facultate, masterat şi unii chiar doctorat, cu diplome livrate pe bandă rulantă.

Între timp, “geniile” de la stat au prins cheag, fiind plătite conform studiilor înalte pe care le deţineau şi devenind un mare impediment pentru guverne, prin lefurile şi mai ales sporurile care le dublau sau le triplau salariile.

De aceea tăierea lefurilor bugetarilor, în 2010, a fost atât de dureroasă. Cei 1,4 milioane de bugetari pe care îi avea la acea dată statul “înghiţeau” dublul sumei pe care îl primesc acum. Iar aceasta în condiţiile în care angajaţii din mediul privat deja simţiseră de un an venirea crizei economice, fiindu-le tăiate salariile.

Misiune încheiată

Însă chiar şi fără acest episod era iminentă desfiinţarea universităţilor private – la care trebuie să precizăm că predau 60% din profesorii de la stat -, care şi-au cam încheiat misiunea.

Bugetarii au toţi diplomă de studii universitare iar actualii absolvenţi de liceu se cam ruşinează să urmeze cursurile la “Spiru” sau “Bioterra”, nu că altfel ar avea şanse să se angajeze în mediul privat.

Câte locuri sunt la UPB, UTCB, ASE 

Dar iată câte locuri cu taxă înfiinţează anul acesta unele dintre cele mai mari universităţi de stat din Bucureşti, după ce în 2012 încă domneau, cu locuri triple “la cu plată” faţă de cele bugetate.

Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB) pune la dispoziţie 1.270 de locuri la buget şi 300 de locuri la taxă, pentru 21 de specializări. În majoritatea cazurilor, admiterea se face doar pe bază de dosar.

Nota se calculează astfel: nota obţinută la bacalaureat la matematică, fizică sau informatică reprezintă 80%, în timp ce media generală a examenului reprezintă 20%. Taxa de înscriere este unică, de 80 de lei.

La Facultăţile de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole, candidaţii trebuie să susţină un examen scris care va reprezenta 80% din nota de admitere. Anul acesta, înscrierea la UTCB se poate face şi on-line, în perioada 1-21 iulie. De asemenea, în perioada 14-21 iulie, candidaţii îşi pot depune dosarele la secretariatele facultăţilor.

Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) – condusă în mandate succesive de Ecaterina Andronescu, pe vremea când era şi senator, şi rector, motiv să fie declarată de ANI incompatibilă şi în conflict de interese, dar a scăpat modificând prin Ordonanţă de urgenţă Legea Educaţiei, imediat după parlamentarele din 2012 – organizează sesiunea de admitere în perioada 12-22 iulie.

Universitatea oferă anul acesta 4.800 de locuri la buget şi 1.150 la taxă, pentru 15 facultăţi şi specializări. Depunerea dosarelor are loc în perioada 12-18 iulie. Pentru 7 dintre facultăţi, admiterea se face pe bază de examen scris, cu două probe, în timp ce pentru restul de 8, pe baza unui interviu, care va fi susţinut în zilele de 21 şi 22 iulie.

Admiterea la ASE se face doar pe baza unui eseu. Sunt dispomibile 5.608 de locuri, dintre care 2.683 fără taxă şi 2.691 cu taxă. Taxele de înscriere la programele de studii universitare de licenţă organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă este de 100 lei, în aceasta fiind incluse primele două opţiuni. Candidaţii care vor să îşi exprime mai mult de două opţiuni vor plăti, în plus, câte 25 lei pentru fiecare opţiune exprimată. Pentru FF şi ID taxa este unică, de 100 lei, indiferent de numărul opţiunilor solicitate de către candidat.

Înscrierile au loc în perioada 15-18 iulie, între orele 9.00 şi 17.00. Afişarea rezultatelor obţinute la eseul motivaţional în 19 iulie, iar a celor finale, cu candidaţii admişi şi respinşi, la 29 iulie.

Universitatea Bucureşti: 4.400 de locuri la buget şi 4.000 cu taxă 

Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţia candidaţilor 4.400 de locuri la buget şi 4.000 de locuri cu taxă pentru cele 19 facultăţi şi departamentul de învăţământ la distanţă Credis. Înscrierile au început joi, 10 iulie, şi durează până în 18 iulie, taxele fiind între 80 de lei (Facultatea de Fizică) şi 330 de lei (Facultatea de Drept).

Taxa de înscriere diferă în funcţie de numărul dosarelor depuse, candidaţii având posibilitatea de a intra, simultan, în cursa pentru un loc la mai multe facultăţi. Astfel, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, candidaţii plătesc 250 de lei pentru un dosar, 300 de lei pentru 2-3 dosare şi 350 de lei pentru 4-5 dosare.

La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei se plătesc 150 de lei pentru o singură opţiune, 200 de lei – pentru două şi 250 de lei – pentru trei opţiuni. La Facultatea de Stiinţe Politice, taxa de înscriere este de 150 de lei pentru primul dosar depus şi 75 de lei pentru al doilea dosar. Pentru al treilea dosar, candidatul nu mai plăteşte taxă.

Probele au loc în intervalul 21-25 iulie, iar data limită de afişare a rezultatelor este 28 iulie.

La aproape jumătate dintre facultăţile Universităţii din Bucureşti, admiterea se face în urma concursului de dosare, pe baza mediei de la Bacalaureat. De asemenea, concursul de dosare implică şi un eseu motivaţional, care va fi notat cu admis/respins sau care poate avea o pondere de 25% din media de admitere. Un alt sistem de admitere se bazează pe media la Bacalaureat într-o anumită pondere şi pe un test grilă sau o probă de aptitudini, abilităţi artistice ori un text scris.

Admiterea exclusiv pe baza unui examen scris se dă la facultăţile de Drept, Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Facultatea de Litere – Specializarea Comunicare şi Relaţii Publice (IF), Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine -Specializările Engleză, Franceză, Germană, Neerlandeză, Spaniolă, Arabă, Chineză, Japoneză, Turcă, Traducere şi interpretare şi Facultatea de Psihologie şi Şiinţele Educaţei specializarea Psihologie.

Medicină: 1.450 de locuri, dintre care 520 cu taxă

La Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” înscrierile se fac în perioada 14 – 18 iulie, între orele 9.00 şi 15.00, la secretariatele celor 4 facultăţi. Sunt disponibile 930 de locuri finanţate de la buget şi 520 de locuri la taxǎ, astfel:

– Facultatea de Medicină: 510 locuri la buget şi 250 locuri cu taxă

– Facultatea de Medicină Dentară: 131 de locuri la buget şi 125 cu taxă

– Facultatea de Farmacie: 141 de locuri la buget şi 100 cu taxă

– Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM): 95 locuri la buget şi 45 cu taxă, iar la FMAM alte specializări – 53 de locuri bugetate.

Admiterea se face prin examen scris, iar taxa de înscriere este de 200 de lei.

Academia de Poliţie: 565 locuri la zi şi 38 la FR

Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” alocă 565 de locuri la învăţământ cu frecvenţă şi 38 la frecvenţă redusă. La Facultatea de Poliţie sunt disponibile 495 de locuri, din care 115 la Drept şi 380 la Ordine şi siguranţă publică.

La Facultatea de Pompieri sunt 50 de locuri, iar la Arhivistică, 20 de locuri, dintre care 10 cu taxă. Locurile la frecvenţă redusă sunt exclusiv pentru Ordine şi siguranţă publică.

Probele de admitere încep în 23 iulie, cu cele eliminatorii (contravizita medicală şi verificarea aptitudinilor fizice), apoi probe de evaluare a cunoştinţelor (teste grilă).

Înscrierile se fac în 20 şi 21 iulie (la facultăţile de Poliţie şi Pompieri), respectiv 14-25 iulie (la Arhivistică), taxa fiind de 300 de lei.

SNSPA: 800 locuri bugetate şi 280 cu taxă

La Facultatea de Administraţie Publică sunt disponibile 175 de locuri la buget şi 25 cu taxă, la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice sunt 250 de locuri la buget şi 180 cu taxă, la Facultatea de Management sunt 75 de locuri la buget şi 25 cu taxă, iar la Facultatea de Ştiinţe Politice sunt 300 de locuri la buget şi 50 cu taxă.

Taxa de înscriere este 150 de lei.

La Universitarea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” admiterea va avea loc în septembrie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.