Marea schimbare anunţată de Antonescu în eşalonul miniştrilor PNL – cu aducerea lui Iohannis vicepremier în locul lui Chiţoiu şi ministru la Interne în locul lui Stroe „pentru mai multă ordine în Guvern şi în ţară” – pare cel mai mare hop (de până acum) al USL. Nimeni nu pare îngrijorat că primarul Sibiului aşteaptă încă, de la Instanţa Supremă, o sentinţă definitivă în privinţa incompatibilităţii sale decise de ANI. Toată lumea s-a legat de incompatibilitatea ce ar fi intervenit dacă acesta rămânea edil interimar. Dar cum Iohannis a cedat, anunţând că va demisiona de la Primărie, liderii USL s-au lovit de un alt obstacol: dacă îl vor numi vicepremier, el va putea coordona Finanţele (profesorul de fizică va fi şeful contabilului Nicolăescu), însă, ca ministru de Interne, va fi subordonatul lui Gabriel Oprea. La asta nu s-a gândit nimeni înainte, iar la şedinţa de astăzi a liderilor USL a venit şi Dan Voiculescu, semn că lucrurile sunt grave.
UPDATE: Iohannis va trebui să renunţe la fotoliul de primar înainte de a fi numit în funcţiile de ministru şi de vicepremier. La solicirarea Secretariatului General al Guvernului (SGG), Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a transmis că, potrivit legii, o persoană cu o funcţie de ales local trebuie să demisioneze din funcţie înainte să fie numită într-un post de membru al Guvernului.
În răspunsul ANI se face trimitere la Art. 86 din Legea 161/2003, conform căruia o astfel de persoană trebuie să declare că nu se află într-o stare de incompatibilitate încă de la data depunerii jurămăntului sau, după caz, a numirii în funcţie.
Schimbarea structurii Guvernului devine o operaţie mai dificilă decât se aşteptau liberalii atunci când l-au scos pe Klaus Iohannis din joben. Treaba nu se face ca la legi – le aprobi şi apoi le modifici prin Ordonanţe de urgernţă.
Ce ştim concret este că primarul Sibiului vrea şi vicepremier „pe probleme economice” – Victor Ponta asigurând astăzi că „o batem în cuie mâine” –, şi ministru al Internelor. Nu renunţă în rupul capului la una dintre ele, după ce va ceda funcţia de primar – dacă va mai fi cazul, un scenariu plauzibil fiind ieşirea PNL de la guvernare, cu acest pretext, pentru a-i asigura lui Antonescu succesul alegerilor prezidenţiale. Pe urmă PSD şi PNL vor merge de mână ca în Guvernul Tăriceanu.
Alianţă USD în USL
Însă astăzi s-a parafat constituirea alianţei electorale Uniunea Social-Democrată (USD), pentru alegerile europarlamentare, documentul fiind semnat de preşedinţii PSD, UNPR şi PC. La eveniment a fost prezent şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu – despre care toată lumea ştie că este scos pentru a contracara efectul Iohannis.
Ponta susţine că USD este parte din USL, “numai că suntem doar trei din cele patru partide”. Confuzia va fi asigurată la alegeri. Despre Oprescu, premierul a spus că „şi noi îl susţinem pe domnia sa şi l-am susţinut tot timpul, după cum ştiţi foarte bine“.
Însă şi PNL a avut o alianţă cu PC fără ca PSD să se declare deranjat. Între timp, aceasta nu mai funcţionează, iar Antonescu a anunţat de mai multe ori acest lucru. Daniel Constantin a fost mai rezervat.
Graba cu picioare scurte
Când a ajuns prim-vicepreședintele PNL anul trecut pe vremea asta – în doi timpi şi trei mişcări, imediat după ce a intrat în partid – i s-a făcut o derogare iar lipsa de vechime nu a mai contat.
Acum trebuie să ajungă în Parlament „miercuri sau săptămâna viitoare” – cum a anunţat el la conferinţa de presă de astăzi. Minţile luminate din PNL nu au găsit însă soluţia salvatoare. L-au lăsat singur să explice presei de ce Crin Antonescu s-a grăbit să anunţe remanierea.
O singură mişcare
Argumentul forte este că „PNL preferă ca modificările în Guvern să aibă loc dintr-o singură mișcare”.
“Primul-ministru a avut o idee foarte bună, și anume să facem repede modificările care se pot opera prin mecanismul de remaniere simplă, asta însemnând că ministrul (propus al – n.r.) Finanțelor devine ministrul Finanțelor, la fel cu ministrul Economiei, eu devin ministru de Interne. Acest lucru a fost propus în ideea de a face repede noul guvern funcțional. Totuși, noi ne-am exprimat preferința pentru a face totul dintr-o singură mișcare, pentru că dacă astăzi ar fi numiți cei care pot fi numiți direct miniștri, atunci acest lucru impune totuși aceiași pași: refăcută structura Guvernului, intrat în Parlament, obținut hotărârea Parlamentului. Noi suntem de părere că nu este bine și nu este oportun să avem două faze de schimbări în Guvern la un interval scurt și, în consecință, noi ne-am exprimat clar preferința pentru o variantă care cuprinde toate modificările dintr-o singură mișcare. Eu nu voi fi în această seară ministru de Interne”, a spus Iohannis la conferința de presă.
Remaniere, dar nu Guvern Ponta 3
Întrebat dacă va fi un Guvern Ponta 3, el a negat: “Se schimbă doar structura Guvernului, deci nu se intră pe un Guvern Ponta 3, rămâne Guvernul în funcțiune cu aceste modificări care se impun acum și aceste modificări prin legislația în vigoare se pot face numai prin hotărârea Guvernului în Camerele reunite”.
El a anunţat o altă întâlnire, mâine, a liderilor USL şi nu a exclus posibilitatea ca şi celelalte partide din Uniune să vină cu propuneri pentru schimbarea Guvernului.
Dacă nu a fost convingător pentru jurnalişti, Crin Antonescu s-a arătat extaziat de performanţa lui Iohannis în faţa mass-media: „Mie, conferinţa de presă mi s-a părut memorabilă în exactitate şi conţinut”, a declarat el.
Liderii USL s-au reunit astăzi în ședință, la o vilă de protocol, unde şi-a făcut apariţia şi Dan Voiculescu. Întrebat la B1 TV ce a căutat acolo „Felix”, Crin Antonescu a spus: „Habar n-am – asta ca să-l citez pe domnul Iohannis”. La insistenţa moderatorului – „Dar ce a spus?”, preşedintele PNL s-a codit: „Nu mai reţin, dar nu cred că a spus mare lucru”.
Magda SEVERIN