Vesti proaste de la FMI: Gazele se scumpesc, reducerea taxelor este imposibila, cresterea economica – 0,9%

Pretul gazelor naturale va fi majorat cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali, pana la jumatatea lunii septembrie. Este una dintre masurile stabilite de autoritatile romane cu membrii delegatiei FMI. Si nu este singura veste proasta: nu vor putea fi operate niciun fel de reduceri de taxe din cele promise de Guvernul USL, intrucat economia nu permite. In plus, prognoza de crestere economica a fost redusa de la 1,5 la 0,9%. Toate aceste anunturi au fost facute marti nu de premierul Victor Ponta, ci de seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Erik Jan de Vrijer in cadrul unei conferinte de presa. Florin Georgescu, ministrul Finantelor, declara in urma cu doua zile ca misiunea FMI s-a incheiat “cu succes”, fara a anunta insa masurile de mai sus. A preferat sa plece in vacanta.

„Sectorul energetic ar trebui sa fie foarte profitabil si sa fie motorul investitiilor in sanatate, infrastructura etc. Din pacate, in sectorul intreprinderilor de stat nu este asa pentru moment. Este important sa se alinieze preturile finale la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul sa se creasca pretul la consumatorii casnici si pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% pana la jumatatea lunii septembrie”, a precizat de Vrijer.

El a adaugat ca foile de parcurs pentru aceasta majorare nu au fost convenite in avans, ci a fost un lucru convenit cu autoritatile de la Bucuresti de la vizita trecuta a delegatiei FMI in Romania.

Aceasta nu este singura veste proasta. Reducerile de taxe anuntate de Guvern nu au fost acceptate de FMI, pe motiv ca nu vor avea cum sa fie sustinute, mai ale dupa secetacare a afectat considerabil productia agricola. Este vorba despre reducerea TVA la alimente, de la 24 la 9%, precum si despre impozitarea diferentiata a veniturilor – as-a numita impozitare in trepte, de 16,12 si 8%, promisa de USL inca din luna mai, de la preluarea guvernarii.  

“Am discutat despre reducerea TVA la alimente si nu am sfatui sa se mearga in aceasta directie, pentru un numar de motive. La acest moment, cand avem si o seceta care creeaza unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, in special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scazand rata la TVA pe produsele alimentare, ii vom ajuta pe acei oameni. Este mai bine, in general, daca exista o problema specifica, a unui grup specific, pe o perioada de timp specifica, sa ai, mai degraba, subventii directe, decat sa schimbi sistemul fiscal”, a spus de Vrijer.

El a explicat ca experientele din alte tari arata ca, daca se scade TVA la alimente – sau ca in alte tari din Europa, la restaurante si hoteluri -, aceasta masura nu are un efect pozitiv, realmente, asupra economiei, adica o creare de locuri de munca sau mai multe investitii, “ci pur si simplu este un transfer catre proprietari, in special proprietari din sector”.

Cat despre cresterea economica din acest an, seful delegatiei FMI a anuntat ca aceasta a fost revizuita in jos, de la 1,5% la 0,9%.

De Vrijer a atentionat ca “aceste tulburari politice sunt in defavoarea economiei si scad increderea”, iar “autoritatile trebuie sa se concentreze pe prioritatile economice”.

Seful delegatiei FMI a mai atras atentia ca “deficitul de cont se va ingusta, iar asta va insemna si intrari de capital mai reduse”. Totodata, absorbtia fondurilor europene “ramane scazuta, desi acestea sunt resurse gratuite pentru finantare si care ar putea fi de mare ajutor pentru dezvoltarea economiei”.

“Credem ca e momentul sa se organizeze o imbunatatire drastica in vederea imbunatatirii absorbtiei”, a precizat de Vrijer.

El a mai atras atentia ca “in general, in investitiile publice vedem o problema in deschiderea multor proiecte si finalizarea a foarte putine” anuntand ca “vom face impreuna cu Ministerul Finantelor un inventar pentru a le putea prioritiza”.

La capitolul sfaturi: “trebuie dezvoltata productia interna”, “trebuie oferita investitorilor o perspectiva foarte limpede in ceea ce priveste drepturile si obligatiile lor”, “oamenii din subordinea Guvernului trebuie angajati doar dupa criteriul profesional”.

Ce-a de-a 6-a misiune de evaluare a FMI pentru acordul preventiv cu Romania a avut loc, la Bucuresti, in perioada 31 iulie-13 august. Urmatoarea va fi dupa alegerile parlamentare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.