Procurorii anticorupţie audiază, marţi seară, 19 vameşi şi 4 poliţişti de frontieră (cu grad profesional de agent) ridicaţi cu mascaţii de la locul de muncă din Vama Albiţa sau de la domiciliu, după 27 de percheziţii efectuate de dimineaţă. Ei sunt urmăriţi penal pentru infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce au pretins şi primit între 20 de lei şi 50 de euro de la persoanele care transportau colete spre şi dinspre Republica Moldova. Pe numele lor vor fi emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi instanţei Tribunalului Vaslui, cu propunere de arestare preventivă.
UPDATE 23 octombrie: 17 vameşi au fost reținuți și vor fi prezentați în instanță cu propunere de arestare preventivă. Procurorii DNA au extins cercetările și au început urmărirea penală față de alte 5 persoane, astfel încât numărul corupţilor din Vama Albița a ajuns la 28. Un lucrător vamal și doi polițiști de frontieră au interdicția de a părăsi țara, iar 6 polițiști vamali și doi polițiști de frontieră vor fi cercetați în stare de libertate.
Anchetatorii au descins încă de dimineaţă în vamă şi la domiciliile celor în cauză din județele Iași și Vaslui.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează că percheziţiile vizează o cauză penală complexă, instrumentată de procurori anticorupţie din cadrul Serviciul Teritorial Iași sprijiniți de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA), în comun cu Parchetul Naţional Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova, privind comiterea unor infracţiuni de corupţie referitoare la transportul de mărfuri peste frontiera de est.
Percheziţii au fost derulate, în paralel, şi de Centrul Național Anticorupție, în Republica Moldova.
În cauză sunt vizate mai multe persoane, față de 23 dintre acestea fiind dispusă începerea urmăririi penale.
La acțiune, procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliției Române și Serviciului Român de Informații.
Activitatea în PTF Albița a fost suspendată, iar traficul rutier a fost blocat în totalitate în cursul dimineții, zeci de autoturisme și autotrenuri așteptând să treacă frontiera.
Potrivit DNA, şpăgile percepute de cei 23 de angajaţi de la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa cercetaţi penal au fost încasate în perioada mai – octombrie 2013.
„În schimbul sumelor pretinse şi primite, vameşii şi poliţiştii de frontieră făceau controale formale la coletele care erau expediate, prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia”, susţin anchetatorii.
Audierea celor 23 de vameşi şi poliţişti are loc marţi seară la Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui. Ei au refuzat să facă declarații presei.
Magda SEVERIN