Deputatul PSD Ioan Adam, arestat în 20 noiembrie în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, a demisionat din Parlament, însă Tudor Chiuariu, autosuspendat din PNL, nu se dă dus așa ușor, chiar dacă este plasat sub control judiciar și trimis în judecată alături de Adam, Hrebenciuc, Tata Socru Ilie Sârbu și alți 13 inculpați în acest dosar de corupție. Nu a făcut-o nici acum un an, când a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, iar PNL abia ieri a catadicsit să îl excludă din partid.
Pe numele său conspirativ „Chioru”, Chiuariu este acuzat de procurorii DNA de aceleași infracțiuni ca Hrebenciuc: constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare de bani.
Dacă Hrebe și-a recunoscut faptele – demisionând și el din Parlament -, „Chioru” o ține langa că este nevinovat.
Chiuariu le-a spus jurnaliștilor că nu el a semnat contractul de asistență juridică pentru care a cerut 3 milioane de euro, potrivit anchetatorilor. Prin acest contract s-a încercat ascunderea faptului că a primit o sumă mare de bani pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza.
Tudor Chiuariu recunoaște însă existența lui, spunând că este un contract de asistenţă juridică la fel ca oricare altul, în care nu el a stabilit valoarea și nu l-a semnat.
„Nu mă simt vinovat în niciun fel”
“Nu m-am gândit să-mi dau (demisia din Senat, n.r.). Eu sper să fie ridicată măsura controlului judiciar, pentru că nu este niciun motiv să fie luată. Nu mă simt vinovat. În niciun fel nu mă simt vinovat. Totul s-a desfăşurat în baza unui contract de asistenţă juridică pe care nu l-am semnat eu, nu l-am negociat eu şi există un metru cub de acte, dosare de instanţe, corespondenţe cu autorităţile. Ceea ce trebuie să înţelegem este că exista şi există în continuare o hotărâre irevocabilă şi executorie. După părerea mea, nu poţi să faci trafic de influenţă ca să pui în executare o hotărâre judecătorească. În orice stat de drept, o hotărâre judecătorească trebuie pusă în executare”, a susţinut Tudor Chiuariu.
„Nu-mi mai aduc aminte câți bani au fost”
Despre valoarea contractului, senatorul Chiuariu – membru în Comisia juridică a Senatului și chiar președintele ei, până când a fost condamnat – spune că nu își mai amintește.
“Nu-mi mai aduc aminte, sunt evenimente de acum cel puţin 2 ani. Am fost surprins, mai ales că urmărirea penală în acest dosar este de peste un an de zile şi eu am fost chemat acum o săptămână. M-am întâlnit cu Paltin Sturdza. Este un contract de asistenţă juridică şi am încercat să vedem dacă el mai este în vigoare, pentru că era încheiat de mandatarul domnului Sturdza“, a spus senatorul.
Tudor Chiuariu a negat și că s-a întâlnit cu membrii grupului organizat care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.
Însă întrebat despre acuzaţia procurorilor că şi-ar fi lăsat telefoanele în maşină când a avut întâlniri cu Paltin Sturdza, el a spus: “Nu-mi aduc aminte, dar eu cu siguranţă nu mi-am lăsat telefoanele”.
Senatorul susține că obiectul dosarului de asistenţă juridică a fost următorul: “Până la acest moment, şi cu atât mai mult acum doi ani, exista o hotărâre judecătorească executorie pe care toată lumea trebuia să o respecte şi să o pună în executare. Ăsta a fost obiectul contractului de asistenţă juridică de care am vorbit”, a precizat Tudor Chiuariu.
Contract de ascuns șpaga
Procurorii arată însă că hotărârea judecătorească de retrocedare a pădurii în favoarea lui Paltin Sturdza era deja obţinută şi nu mai era nevoie de consultanţă juridică. Cu toate acestea, „casa de avocatură a parlamentarului Chiuariu Tudor a încheiat un contract de asistenţă juridică cu Sturdza, prin mandatar Varga Ioan Gheorghe, în cuantum de 2.000.000 euro onorariu fix, onorariu apreciat de către Adam Ioan ca fiind “excepţional””, se precizează în rechizitoriu.
Chiuariu ceruse 3 milioane de euro.
“Apreciem că angrenarea lui Chiuariu Tudor în această cauză de către Varga Ioan Gheorghe şi Călugăr Daniel Constantin nu a fost întâmplătoare, ci s-a făcut ca urmarea faptului că acesta era un membru marcant al PNL şi coleg de partid cu prefectul judeţului Bacău din acea perioadă, Şerban Claudiu Octavian”, mai notează procurorii în rechizitoriu.
În plus, Varga a organizat o întâlnire între Paltin Sturdza şi Chiuariu, la Slănic Moldova, în casa primarului acestei localităţi, Andrei Șerban, mai spun anchetatorii.
Stenograme
Anchetatorii dețin probe solide și stenograme în care unii dintre inculpați vorbesc despre Chiuariu – „Chioru”, pe care îl coptează în „afacerea” cu terenuri.
„Cu ocazia unei alte întâlniri, la care au participat inculpații Gheorghe Paltin Sturdza, Gabriela Zaharia, Ioan Adam și soția acestuia, Roxana Adam, sunt găsite nume de cod pentru mai mulți complici. Astfel, pentru Tudor Chiuariu este stabilit numele “Chioru'”, unui primar i se spune “Slănină”, iar un alt complice este numit “Ricinu'”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
“Adam: Voi ați avut impresia că ăsta a fost mințit, Ghelasie? Și n-a știut de întâlnire?
Sturdza: Iară a….? Nu.
Adam: Ba da e important pentru mine asta.
(…)
Sturdza: Io asta nu-ți garantez, da, ipoteza este următoarea, s-a aranjat o întâlnire între Chioru’ și Ricinu’.
(…)
Sturdza: Io l-am botezat pe ăsta ulei de ricin.
Roxana Adam: Vorbești codat.
Adam: Și, și?
Roxana Adam: Ulei de ricin.
Sturdza: Ulei de ricin. Că ăla (…) ăla a înghițit ulei de ricin și l-am poreclit Ricinu’.
Gabriela Zaharia: Ricinu’ și Chioru’.
Sturdza: Și Chioru’. Ricinul a fost informat de primar că va fi o masă cu Chioru’. (…) Și s-ar putea să mai vină și alții.
Roxana Adam: Lu’ primaru’ o să-i spunem Slănină”.
În rechizitoriu este redată şi o discuţie dintre Hrebenciuc, Adam și Paltin Sturdza, din care reiese că Hrebe a fost surprins să afle de cooptarea lui Chiuariu.
“Hrebenciuc: Nu ştiu ce a făcut, că avea până la 31 martie, că eu am păţit următoarea chestiune, venea Chiuariu la mine acasă la Slănic-Moldova, dar eu nu l-am întrebat ce caută acolo. Hă, hă… Păi da e, era cu primarul, n-aveam nici o problemă cu el. Ca acuma eu să-mi dau seama că ei de fapt umblau pentru… Varga avea de dvs. … ăăă… hârtie, şi eu nu mai înţelegeam nimica.
Sturdza: Dar au încheiat raporturile.
Hrebenciuc: Adam îmi spunea că e o chestie, Va… îl văd pe Chiuariu în partea aialaltă. Bă, ce-i aicia? Că i-am şi spus, vezi că e Chiuariu.
Adam: Nu. S-a încheiat.
Hrebenciuc: N-am ştiut. Pe urmă am văzut că s-a încheiat la 31 martie şi …… l-am dat pe mâna avocaţilor din Bucureşti pe Varga şi ai mei mi-au spus Şefu’, lăsaţi-l pe om, că nu e… nu-l cunosc pe om, dar eu spun ce mi-au spus avocaţii mei.
Adam: Da, da, da., n-a făcut nimic….
Sturdza: Corect. Pentru că el s-a lăudat că vine cu bani, că face, că drege, n-a făcut nimic…”
Procurorii precizează că în 13 iunie 2013 Paltin Sturdza a avut o întâlnire cu Viorel Hrebenciuc și Chiuariu, notându-şi în agendă că s-a căzut la o înţelegere “făcându-se probabil referire la împrejurarea că Viorel Hrebenciuc l-a convins pe Chiuariu Tudor să nu se mai implice în chestiunea pădurilor”.
Dosarul a fost trimis de DNA în 22 ianuarie spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de menținere a măsurilor preventive și asigurătorii dispuse în cauză. (M.S.)