Completul de 5 judecători al ICCJ i-au condamnat luni, definitiv, la 4 ani de închisoare cu executare pe Adrian Năstase şi la 3 ani de închisoare cu suspendare pe soţia lui, Dana, în dosarul Zambaccian, sentinţa fiind definitivă, astfel că fostul premier PSD se va întoarce la închisoare chiar de astăzi. Instanţa a mai dispus confiscarea de la soţii Năstase a sumei de 1,824.303 lei, plus cheltuielile de judecată. Irina Jianu a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, dar pentru că ea ispăşeşte deja o pedeapsă de 7 ani, în Dosarul Trofeul Calităţii, astfel că pedepsele se contopesc şi va rămâne pedeapsa cea mai mare. Ei i se vor confisca sumele de 80.489 dolari şi de 5.000 euro, echivalentul în lei.
UPDATE 4 iulie: A fost publicată motivarea sentinţei, în care se arată că “pregătirea profesională şi binele făcut ţării pe parcursul carierei politice “au determinat instanţa supremă să nu aplice o pedeapsă mare în cazul şantajului făcut de Adrian Năstase faţă de fostul consul al României la Beijing, Ioan Păun.
Însă în cazul infracţiunii de corupţie, chiar dacă a reţinut incidenţa aceleiaşi circumstanţe atenuante judiciare, instanţa a constatat că aceasta vine în concurs cu caracterul continuat al infracţiunii, ce reprezintă o cauză de agravare a pedepsei şi care lipseşte de efecte obligatorii circumstanţele atenuante, notează judecătorii.
“Instanţa de recurs va avea în vedere în acest context gravitatea deosebită a faptelor de corupţie de care inculpatul Năstase Adrian se face vinovat, ţinând seama de calitatea în care le-a comis, valoarea foloaselor patrimoniale obţinute şi perioada îndelungată de timp în care acţionat”, se mai arată în motivare.
“În egală măsură, conduita procesuală nesinceră, dublată de încercarea sa permanentă de a se prezenta ca o victimă a justiţiei şi de a da o conotaţie politică oricărui demers judiciar îndreptat împotriva sa demonstrează că Adrian Năstase nu a înţeles nici până acum importanţa valorii sociale lezate prin conduita sa infracţională şi nici modul în care funcţionează statul de drept, preferând să caute vinovăţii dincolo de propria sa persoană”, mai spun judecătorii.
“Acest mod de raportare la valorile apărate de legea penală, comun de altfel tuturor celor trei inculpaţi din prezenta cauză, impune un tratament sancţionator adecvat, care să reprezinte deopotrivă o sancţiune pentru încălcarea legii, dar şi un mijloc de reeducare a inculpaţilor (în ciuda vârstei pe care o au) în sensul conformării conduitei lor viitoare la rigorile legii penale”, conchid judecătorii.
UPDATE 7 ianuarie: Inspecţia Judiciară a fost sesizată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în legătură cu declaraţiile lui Ponta în cazul Năstase.
UPDATE ora 20.10: Premierul Victor Ponta a declarat că “Adrian Năstase este un condamnat politic pentru că, începând cu anul 2005 (…), a fost principala țintă a președintelui Băsescu și a oamenilor săi Macovei, Morar și ceilalți și, iată, suntem la finalul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu. Cred în contnuare că este un personaj iresponsabil, care va mai face mult rău până la sfârşitul mandatului”, a spus prim-ministrul în cadrul unei emisiuni la România TV.
“Cred că e o nedreptate și cred că foarte mulți oameni mai puțin cunoscuți decât domnul Năstase sau mai puțin mediatizați au avut atât de mult de suferit în acești zece ani, nu neapărat ajungând în penitenciar, ci pierzându-și locurile de muncă, pierzându-și familiile, fiind târâți prin tribunale și din acest motiv și astăzi obiectivul principal pe care l-am anunțat al PSD-ului este schimbarea unui regim politic pe care noi l-am considerat întotdeauna abuziv”, a adăugat el.
Victor Ponta l-a calificat apoi pe Adrian Năstase drept “o victimă a regimului Băsescu” și a comparat cazul său cu cel al fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko, condamnată şi ea la închisoare.
UPDATE 19.15: Năstase a ajuns la Penitenciarul Rahova, unde a fost încarcerat.
UPDATE ora 18.30: Năstase a părăsit secţia într-o maşină a Poliţiei, care l-a dus la Direcţia Cercetări Penale a Penitenciarului Rahova, unde va rămâne pentru o perioadă de carantină de 3 săptămâni.
La iesire, el a declarat că nu se aştepta la această sentinţă, adăugând că “este o decizie extrem de injustă, o răzbunare murdară”.
UPDATE ora 17.50: Maşina celor doi, în care se afla şi Andrei, fiul lui Năstase, a părăsit garajul vilei lui Năstase din Strada Zambaccian, iar după câteva minute a ajuns la Secţia 2 de Poliţie, aflată la 2-3 străzi depărtare. Năstase nu a făcut nicio declaraţie.
UPDATE ora 17.30: Avocatul lui Năstase, Ion Cazacu, a anunţat că va pleca împreună cu condamnatul la cea mai apropiată secţie de Poliţie, pentru a se preda.
UPDATE ora 17.20: Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat pentru Agerpres că Adrian Năstase a plătit “mult prea mult” pentru faptul că i-a fost “oponent președintelui Traian Băsescu.
“Am primit cu tristețe această veste. Suntem alături de Adrian Năstase și de familia acestuia. Personal consider că a plătit mult prea mult pentru faptul că a fost un oponent al lui Traian Băsescu și al regimului acestuia. Eu cred că faptul că acum discutăm despre o decizie a instanței având atât de multe semne de întrebare și fiind atât de multe controverse legate de acest dosar, că este un rău pe care indirect Traian Băsescu l-a făcut politizând Justiția”, a spus Ivan.
El a adăugat că “PSD are obligația de a lupta cu regimul lui Traian Băsescu, luptă care va continua și după ce acesta nu va mai fi președintele țării”.
Mită în formă continuată
Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare şi 5 ani de interzicerea unor drepturi, pentru infracţiunea de LUARE DE MITĂ în formă continuată. El a mai primit 3 ani de inchisoare pentru ŞANTAJ. Prin contopirea pedepselor, fostul premier PSD va executa pedeapsa cea mai mare, de 4 ani de închisoare cu executare.
Dana Năstase a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate de luare de mită, şi 4 ani de interzicerea unor drepturi. Aceasta are o perioadă de încercare de 8 ani.
Irina Jianu, fosta șefă a Inspectoratul de Stat în Construcții, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare și 5 ani interzicerea unor drepturi civile pentru spălare de bani în formă continuată și participație improprie la fals intelectual la legea contabilității și folosirea la autoritatea vamală de documente false.
Pedepse mai mici de la instanţa inferioară
În urmă cu aproape 2 ani, la 30 martie 2012, instanţa inferioară – Completul de 3 judecători – i-a condamnat pe soţii Năstase la pedepse mai blânde: câte 3 ani de închisoare cu suspendare – el pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită, iar ea pentru “participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.
Irina Jianu a primit anterior o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă, fiind achitată pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual. Pe vremea săvârşirii faptelor, ea deţinea funcţia de şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC).
Sentinţa a fost contestată însă atât de cei condamnaţi, cât şi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar acum inculpaţii principali, Adrian Năstase şi Irina Jianu, au primit condamnări mai aspre, respectiv de câte 4 ani de închisoare cu executare.
Năstase ar fi putut rămâne cu 3 ani de închisoare cu suspendare
Dacă ar fi ştiut ce îl aşteaptă, cu siguranţă că Adrian Năstase nu ar mai fi atacat cu recurs acea sentinţă, dar acum pedeapsa i s-a mărit.
El a beneficiat de 4 dintre cei mai buni avocaţi din România, care au acuzat în permanenţă că clientul lor nu a beneficiat de drepturile procesuale din România, dar până acum nu au atacat la CEDO prima sentinţă deşi motivarea a fost publicată încă de anul trecut.
Sentinţa de astăzi confirmă că procurorii anticorupţie au avut probe indubitabile, iar justiţia, cel puţin la nivelul instanţei supreme, nu mai poate fi îngenuncheată de politic. La instanţele din ţară lucrurile stau, totuşi, altfel, în multe cazuri oameni de afaceri acuzaţi de fapte de corupţie – şi nu numai – fiind salvaţi de judecătorii de la tribunalele teritoriale.
Însă nu mai este cazul politicienilor, care datorită acestei calităţi sunt judecaţi la Curţile de Apel, procurorii având posibilitatea să atace prima sentinţă la instanţa supremă, care dovedeşte că s-a rupt complet de politic.
Avocat şi profesor universitar de drept
Amintim că, în ciuda primei condamnări, Adrian Năstase a fost menţinut în continuare în Baroul Avocaţilor din Bucureşti, dar şi-a păstrat şi titlul de profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. fiind doar suspendat pe timpul executării pedepsei.
În acest fel, după ce va ieşi din închisoare, Năstase va putea fi atât avocat, cât şi profesor universitar de drept, dar cel mai probabil că nu va mai putea ocupa funcţia de dascăl la o universitate de stat. El a fost îndrumătorul de doctorat al lui Victor Ponta, care a fost acuzat de plagiat dar Parchetul General a decis contrariul celor decise de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti.
Reclamaţie de la PNL, 9 ani de anchete şi procese
Povestea dosarului Zambaccian datează din 2004, când un grup de lideri ai PNL, din care făcea parte Mona Muscă şi Norica Nicolai, au depus o sesizare la PNA (fostul DNA) privind eventuale fapte de corupţie săvârşite de premierul de la acea vreme.
Procurorii anticorupţie au fost obligaţi să investigheze cazul, iar în 2006 au trimis dosarul în instanţă, dar li s-a restituit după 1 an şi 6 luni, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, pe motiv că mai trebuie depus un act.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au refăcut dosarul şi i-au trimis în judecată pe soţii Năstase şi pe Paula Jianu la data de 5 mai 2010. De atunci, Năstase a tot încercat să tergiverseze dosarul, prin diverse chichiţe avocăţeşti, astfel că, în loc să-şi probeze în instanţă nevinovăţia, Năstase a mers pe amânări repetate, iar totul s-a încheiat astăzi, după 9 ani de cercetări şi procese.
Şpagă pentru numiri şi menţineri în funcţie
Anchetatorii acuză că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, Adrian Năstase a primit, în mod direct şi prin intermediul Danei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004, constând în contravaloarea unor bunuri importate din China şi în cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi în contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
Pe scurt, totul a fost primit drept şpagă de la Irina Jianu pentru a o numi şi menţine în funcţia de şefă a ISC, dar şi de la consulul român la Beijing, ambii denunţându-l pe Năstase.
Circul din iunie 2012 nu se va mai repeta
În această seară, Adrian Năstase trebuie să se prezinte la arestul Poliţiei Capitalei. Cel mai probabil, el va evita circul de acum 2 ani, când a simulat o încercare de sinucidere şi a stat o săptămână în spital, implicându-l şi pe medicul Şerban Brădişteanu în tertipul de a scăpa de arest.
Tot atunci, susţinătorii lui Năstase, în frunte cu premierul Victor Ponta, nu s-au ferit să defileze pe la spital.
Va executa tot 8 luni de detenţie
Adrian Năstase a ispăşit numai 8 luni din pedeapsa de 2 ani de închisoare primită în 20 iunie 2012 în dosarul Trofeul Calităţii (condamnare menţinută de la prima instanţă, pronunţată în 30 ianuarie 2012), el fiind eliberat condiţionat în martie 2013.
Din pedeapsa de acum, de 4 ani, se vor scădea cele 8 luni ispăşite din pedeapsa anterioară, astfel că rezultă 3 ani şi 4 luni, iar Năstase va executa tot o treime din condamnare, deoarece a depăşit vârsta de 60 de ani, respectiv 1 an şi 40 de zile. Însă el mai poate ciupi zile de libertate pentru bună purtare şi activităţi desfăşurate în puşcărie.
Concret, el va mai sta după gratii circa 8-10 luni.
Magda SEVERIN