Adriana Țicău: Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) – implementare și acțiuni viitoare

Eurodeputata Adriana Țicău a organizat săptămâna aceasta, la Bruxelles, reuniunea „Forumului pentru Dunăre” din Parlamentul European (PE), cu tema  „Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) – implementare și acțiuni viitoare”, eveniment în cadrul căruia au fost analizate principalele realizări după 3 ani de la lansarea Strategiei și a planului de Acțiuni privind Regiunea Dunării, precum și viitoarele proiecte ce vizează dezvoltarea regiunii.

La începutul reuniunii, Adriana Țicău, inițiatoarea și președinta Forumului pentru Dunăre din PE, a declarat: „Pentru implementarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării este esențial ca proiectele strategice pentru dezvoltarea regiunii Dunării cuprinse în Planul de acțiuni aferent strategiei să fie incluse în Acordurile de Cooperare și în Programele Operaționale sectoriale aferente perioadei 2014-2020 pe care Comisia și statele membre le negociază în această perioadă. Dorim ca și în perioada 2014-2019 Comisia Europeană să păstreze leadership-ul privind implementarea strategiei UE pentru regiunea Dunării și să continue sprijinul și coordonarea acțiunilor statelor membre în acest domeniu . De asemenea, sperăm ca în perioada următoare să crească importanța pe care parlamentele naționale și regionale o vor acorda Strategiei UE pentru regiunea Dunării”.

Coordonatorul național român pentru SUERD, Carmen Podgorean, a evidențiat importanța viitorului raport al Comisiei Europene privind revizuirea guvernanței strategiilor macro-regionale, care va fi publicat în luna iunie 2014.

Podgorean a precizat că “raportul va reflecta, pe fondul dezbaterii privind relevanța macro-strategiilor regionale, o nouă abordare a politicilor structurale și de coeziune ale UE, esențială pentru elaborarea Acordurilor de Parteneriat (AP) şi Programelor operaționale (OP) pentru perioada de programare 2014-2020”.

De asemenea, coordonatorul național a evidențiat contribuția României la procesul de consolidare a palierului politico-strategic al guvernanței Strategiei Dunării, prin organizarea complementară, în marja Forumului Anual SUERD de la București (octombrie 2013), atât a reuniunii miniștrilor de externe – care asigură orientările strategice macro-regionale – cât şi a miniștrilor dezvoltării regionale, cadru privilegiat pentru coordonarea între prioritățile naționale ale statelor dunărene în vederea materializării de proiecte comune majore, cu impact macro-regional.

La eveniment, au mai participat în calitate de lectori Andrea Nasi – Coordonator Național Adjunct (Austria), Normunds Popens – DG REGIO (Comisia Europeană), Uno Silberg – Comitetul Regiunilor, Daniela Schily – Societatea Germană pentru cooperare internațională și Viorica Bîscă – Rezervația Biosferei Deltei Dunării.

La eveniment au participat, alături de deputați europeni, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Comitetului Regiunilor, ai misiunilor diplomatice ale statelor riverane Dunării la Bruxelles, ai autorităților locale riverane Dunării și reprezentanți ai societății civile. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.