La 5 zile de la încheierea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi după ce BEC a publicat aseară rezultatele finale, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, anunţă astăzi că Parchetul General a deschis o anchetă după primul tur – din 2 noiembrie -, în mai multe dosare fiind începută urmărirea penală in rem faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor din diaspora.
Declaraţiile procurorului general a fost făcute în această dimineaţă, înaintea şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit Codului penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
„S-a început urmărirea penală cu privire la faptă şi s-au solicitat relaţii la alte autorităţi. Ancheta se va desfăşura în continuare (…) cu privire la fapta de împiedicare a exercitării dreptului la vot, prevăzut de articolul 385 din Codul penal”, a spus Tiberiu Niţu.
El a precizat că au fost primite multe sesizări – inclusiv din diaspora, prin intermediul poştei electronice -, ce îi vizează pe unii miniştri şi reprezentanţi ai autorităţilor implicate în organizarea alegerilor din străinătate.
Tiberiu Niţu nu a putut spune numărul plângerilor, însă a arătat că “unele sunt venite din partea diferitelor instituţii, dar cele mai multe sunt venite din partea persoanelor. Pe e-mail sunt cele mai multe trimise, la care sunt anexate plângeri”, a spus şeful PICCJ.
Întrebat despre posibilitatea de înfiinţare a altor secţii de votare în străinătate, Niţu le-a spus jurnaliştilor că, din punct de vedere legal, procurorul de caz este cel care va aprecia dacă a fost încălcată legea sau nu.
Dosar şi după al doilea tur, pe ţeavă
Cel mai probabil, un alt dosar va fi instrumentat de Parchetul General pentru încălcarea drepturilor românilor de a vota în cel de-al doilea tur, mai ales că au avut loc incidente grave la secţiile de votare din Torino şi de la Paris: carabinierii şi jandarmii i-au agresat pe românii care au refuzat să plece după ce reprezentanţii consulatului şi ambasadei le-au închis uşa în nas la ora 21.00 – ora locală.
Forţele de ordine au intervenit inclusiv cu gaze lacrimogene, iar mai mulţi români au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Magda SEVERIN
Sursă foto: www.puterea.ro