Pe site-ul ANI va exista o sectiune speciala cu formulare ale declaratiilor de avere si interese. Declaratia va contine campuri predefintive si semnatura electronica, iar informatia se va stoca intr-un cod de bare. Pe baza acestui cod de bare, ANI va extrage datele si le va introduce automat intr-un sistem informatic integrat, care le va analiza si va spune inspectorilor de integritate unde exista probleme.
Acestea sunt noutatile ce vor fi implementate de Agentia Nationala de Integritate (ANI) in cadrul unui proiect cu finantare europeana, prin care declaratiile de avere si interese nu vor mai putea fi depuse cu omisiuni sau erori, intrucat acestea vor fi identificate automat de un sistem informatic performant. Pentru a nu exista greseli la completare, pe site-ul ANI va exista si un ghid de ajutor.
Anuntul a fost facut marti, de Horia Georgescu, presedintele ANI, in cadrul conferintei de lansare a proiectului “Servicii publice eficiente prin simplificarea procedurii de completare, arhivare si analiza a documentelor in cadrul Agentiei Nationale de Integritate si facilitarea accesului electronic la informatii de interes public.
Finantarea de 4 milioane de euro a fost obtinuta de ANI prin Programul Operational “Dezvoltarea Capacitatii Administrative”.
Proiectul se va derula pe 2 ani si mai prevede ca 300 de persoane responsabile din domeniu sa fie pregatite profesional si cursuri de formare pentru 30 de inspectori de integritate.
Presedintele ANI a declarat ca una din marile probleme cu care se confrunta institutia este lipsa unei jurisprudente in instantele de judecata in domeniul confiscarii sumelor provenite din conflictele de interese.
“O vulnerabilitate serioasa o reprezinta in acest moment conflictul de interese, care afecteaza competitivitatea, mai ales la nivelul comunitatilor locale. Drenarea banilor publici catre firme prietene a devenit un mod de viata si acest lucru trebuie schimbat. Am ajuns si la o limita legislativa. Din pacate, jurisprudenta nu este deloc solida si cu siguranta cu sprijinul ministrului Justitiei vom incerca sa abordam acesta problematica, pentru a putea recupera prejudiciile din conflictele de interese. in momentul de fata, avem foarte multe cazuri in lucru, cazuri deja finalizate, dar care nu au un rezultat final de recuperare a prejudiciilor in instante”, a spus Horia Georgescu.
Ministrul Justitiei sustine integritatea
Prezent la conferinta, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat ca va sustine cadrul legislativ si institutional al ANI. “Cadrul legislativ care reglementeaza organizarea si functionarea Agentiei a fost creat si pastrat cu anumite dificultati. Imbinarea angajamentelor externe ale Romaniei cu preocuparile pe plan intern este evidentiata de programul noului Guvern, in cadrul caruia este asumata realizarea cu prioritatea a obiectivelor MCV. Mecanismul ANI constituie un raspuns, o solutie importanta, identificata inRomania, in vederea consolidarii integritatii si demnitatii publice in toate aspectele sale: incompatibilitati, conflicte de interese, lipsa raspunderii pentru actiuni in indeplinirea exercitarii functiei sau demnitatii publice sau nejustificarea averilor”, a precizat Corlatean.
El sustine ca “obtinerea unor rezultate tangibile, concrete, in lupta anticoruptie in sens larg, incluzand si promovarea integritatii institutionale, poate contribui la cresterea increderii investitorilor in piata romaneasca”.
Magda SEVERIN