ANI îl reclamă la Parchet pe fostul vicepreşedinte al CSA, Tudor Baltă

Agenţia Naţionale de Integritate (ANI) ANI a cerut Parchetului Curţii de Apel Constanţa să îl cerceteze pe fostul vicepreşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Tudor Baltă, pentru conflict de interese, întrucât a participat la şedinţa în care s-a aprobat funcţionarea unei societăţi la care este acţionar. Baltă a ocupat funcţia de vicepreşedinte al CSA în perioada 28 iunie 2006 – 29 aprilie 2013, iar în 3 august 2010 a participat, în această calitate, la şedinţa în care s-a aprobat cererea Companiei de Asigurări Reasigurări Exim (CARE) România SA de obţinere a autorizaţiei de funcţionare ca societate de asigurare, în condiţiile în care el deţine 30.000 de acţiuni la această firmă.

Astfel, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa să verifice dacă există indicii privind săvârşirea de către Tudor Baltă a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de articolul 253 indice 1 din Codul Penal.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, “fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

ANI precizează miercuri, într-un comunicat, că Tudor Baltă a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, despre elementele identificate, precum şi despre drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Amintim că nou-înfiinţata Autoritate de Supraveghere Financiară (ASF) este autoritatea administrativă autonomă, de specialitate, care îşi exercită atribuţiile prin preluarea şi reorganizarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.