Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, astăzi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu asupra neconstituţionalităţii Legii de aprobare a Memorandumului încheiat între statul român şi The Rompetrol Group NV, semnat de premierul Victor Ponta în 15 februarie 2013 şi consfinţit apoi prin lege, de Parlament. În interviul de miercuri seară de la B1TV, şeful statului l-a acuzat pe premier că “vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 de milioane de dolari”. Amintim că Dinu Patriciu a primit Rompetrolul fără să dea niciun ban şi urma să achite statului român 600 de milioane de dolari în 2010. Numai că în 2007 a vândut compania către KazMunaiGaz, cu 1,2 miliarde de dolari, şi s-a spălat pe mâini. La termenul scadent, compania kazahă a spus că nu are toţi banii şi a cerut să-i dea în tranşe, dar să rămână acţionar majoritar. Guvernul Boc s-a opus, dar nici nu a rezolvat diferendul.
UPDATE ora 17.55: Legea privind Memorandumul este neconstituţională, a decis CCR.
Anul acesta, Guvernul Ponta a acceptat să primească numai 200 milioane de dolari, încheind o înţelegere conform căreia KazMunaiGaz ar urma să investească în România 1 miliard de dolari.
Nu se ştie de unde va da aceşti bani, atât timp cât nu are 600 mil dolari (mai exact 580 milioane) să achite datoria, dar Traian Băsescu nu s-a legat de acest aspect, ci de faptul că în Memorandum nu sunt prevăzute sancţiuni în caz că investiţiile de 1 mld de dolari nu vor fi făcute.
Sesizarea către CCR a fost făcută în 23 octombrie, după ce în iulie a retrimis legea către Senat, fără însă ca parlamentarii să respingă Memorandumul, aşa cum a cerut preşedintele.
Escrocheria Patriciu, pe tapet
O zi mai târziu, în 24 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca recursul în dosarul „Rompetrol” (în care Dinu Patriciu este judecat pentru 7 capete de acuzare – printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital – pentru fapte săvârşite pe vremea când acesta era administratorul Rompetrol) să fie judecat, alături de cei 11 complici, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
În interviul de miercuri seară, Traian Băsescu a spus franc: “Domnul Ponta vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 milioane de dolari. Datoria era de 580 de milioane de dolari, iar domnul Ponta, ca să fie primit de preşedintele Kazahstanului, s-a grăbit să facă un memorandum prin care este de acord ca partea kazahă să plătească doar 200 milioane de dolari în contul datoriei istorice a Rompetrolului, iar (pe cei – n.r.) 380 de milioane de dolari îi anulează”.
Mai mult, cei 200 de milioane de dolari nu au fi achitaţi oricum, ci cumpărând un pachet minoritar de acţiuni reprezentând circa 27% din capitalul social al SC “Rompetrol Rafinare” SA, deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Adică statul ar pierde şi aceste acţiuni.
Preşedintele a adăugat că „aceştia sunt bani publici care ar fi trebuit să intre în bugetul statului”, şi a criticat faptul că nu s-a prevăzut nicio sancţiune în memorandum, de partea Rompetrol, dacă nu se respectă obligaţiile. Însă insistenţa lui merge pe partea cu “treaba Executivului”.
„Am trimis sesizarea către CCR nu punând în evidenţă neapărat diferenţa datorată statului român, ci punând în faţa Curţii acţiunea Guvernului care vrea să adopte prin lege o măsură care ţine strict de Executiv. Nu e treaba Parlamentului cum se negociază datoriile, asta e treaba Executivului, iar aici este iarăşi o încercare de a acoperi”, a mai spus Băsescu, adăugând că este vorba despre “modelul Roşia Montană sau modelul CFR Marfă”.
Accent pe plagiat
“Nu vrea să îşi asume responsabiliăţi, deşi e prim-minstru. El e responsabil să mintă, să plagieze. Trebuia să îl pună pe Stancu, care a marcat la Pireu, în meciul cu grecii. Dacă Stancu plagia de două ori golul, aici, ne calificam la Rio”, a conchis preşedintele.
El a pus accent pe tema plagierii, de către Victor Ponta, a doctoratului în Drept: “Nu am cum să-l iert, pentru că, aşa cum a furat ştiinţă altora şi şi-a însuşit-o, aşa fură adevăruri în guvernare. Omul ăsta minte ori de câte ori are ocazia şi, o să vedeţi, când e într-o situaţie dificilă, minte şi mai mult”.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU