Peste 100 de persoane au fost aduse în această dimineață la Curtea de Apel Militară din București în Bucureşti, cu autocare însoțite de mașini ale Poliției și Jandarmeriei, pentru a fi audiate ca martori în dosarul referendumului, în care este inculpat vicepremierul Liviu Dragnea, alături de 74 de complici. Martorii sunt din județele Vrancea, Gorj și Teleorman şi au fost aduși cu mandat de către Poliție, deoarece nu s-au prezentat de bună-voie la termenele stabilite, invocând că nu au bani pentru transport.
Instanța a recurs la aceeaşi modalitate şi la termenul din 3 septembrie: 12 persoane, majoritatea în vârstă, cu domiciliul în județul Teleorman, au fost aduse cu mandat, de Poliție, după ce au refuzat să se prezinte în instanță deși primiseră citații în acest sens.
Procedura este simplă şi relativ rapidă: martorii sunt scoşi pe rând din mașini, introduşi în sala de judecată şi întrebați dacă își mențin declarațiile date în faza de urmărire penală și dacă au votat la referendum.
Liviu Dragneaa fost trimis în judecată de procurorii DNA în data de 7 octombrie 2013, pentru că a pus la punct şi coordonat un sistem complex de fraudare a referendumului din 29 iulie 2012, în calitate de secretar general al PSD: în ziua scrutinului a primit prin SMS, din oră în oră, de la secţiile de votare, evoluţia prezenţei la vot, astfel încât a putut interveni acolo unde oamenii nu veneau la urne, fie prin trimiterea urnei mobile, fie prin ordonarea introducerii de voturi ilegale, pe numele alegătorilor absenţi.
“Este un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români care au votat la referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu”, a acuzat premierul Victor Ponta, președintele PSD, la data trimiterii în judecată a lui Dragnea. Despre o eventuală demitere a lui Dragnea nici nu poate fi vorba, a adăugat premierul, arătând că acesta nu poate fi suspendat de președintele Traian Băsescu din funcțiile deținute în Guvern, pentru că, potrivit legii răspunderii ministeriale, nu este membru al Parlamentului și nu este acuzat pentru fapte care au legătură cu activitatea de ministru.
Faptele
“Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale”, arată DNA.
În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, mai precizează DNA.
În STENOGRAMELE interceptărilor telefonice depuse la dosar, Dragnea trasa sarcini clare de scoatere la vot, cu “curaj” – adică prin utilizarea oricăror mijloace, potrivit procurorului DNA – a alegătorilor care nu votaseră până seara.
Magda SEVERIN