Audieri pe banda la Parchetul General in cazul listelor electorale: sefii AEP, INS si adjunctul Evidentei Persoanelor

Dupa ce a declansat urmarirea penala impotriva chestorului Constantin Manoloiu, seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor, din cadrul MAI, in cazul listelor electorale, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) l-a audiat, marti, si pe adjunctul lui, Daniel Gheorghe. In plus, anchetatorii au audiat-o ca martor pe sefa Autoritatii Electorale Permanente (AEP), iar pe Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica (INS), nu se stie in ce calitate.

Daniel Gheorghe, adjunctul Evidentei Persoanelor, a declarat, la iesirea din sediul Parchetului General, ca asupra celor din institutia pe care o reprezinta nu au fost puse presiuni “din partea nimanui” in legatura cu listele electorale de la referendum.

Cat despre informarea catre Curtea Constitutionala din 2 august in care s-a precizat ca “Ministerul Administratiei si Internelor nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente”, ajunctul sefului de la Directia pentru Evidenta Persoanelor a precizat ca “exactitatea datelor poate fi influentata, intr-o masura mai mica sau mai mare, de anumite cauze”, cum ar fi neinregistrarea unor cazuri de deces sau de persoane care si-au mutat domiciliul in strainatate.

Daniel Gheorghe a mai spus ca “s-au facut multe verificari”, inca inainte de alegerile locale, Printre altele, au fost vizate cazurile persoanelor de peste 100 de ani, pentru a fi scoase de pe liste a persoanelor care au decedat intre timp.

Voineagu: “Mie mi se pare ca a fost un referendum organizat corect”

Vergil Voineagu a declarat, la intrarea in sediul Parchetului instantei supreme, ca a venit in calitate de presedinte al INS, precizand ca insa ca nu stie calitatea pe care ar putea sa o aiba in dosar. “Am venit in calitate de presedinte al INS, nu stiu ce calitate am in dosar”, a spus el.

Pe de alta parte, seful INS a opinat ca a fost un referendum corect. “Mie mi se pare ca a fost un referendum organizat corect”, a aratat el.

Intrebat ce a comunicat INS in 1 august Curtii Constitutionale, Vergil Voineagu a raspuns ca i-a transmis rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011, care au fost publicate in 2 februarie 2012, cu precizarea ca cele definitive vor fi facute publice in semestrul al doilea al anului 2013 si ca rezultatele provizorii “nu permit dezagregarea pe grupe de varsta, implicit a populatiei in varsta de 18 ani si peste”.

“In sistemul statisticii oficiale din Romania nu exista surse de date care sa permita stabilirea numarului cetatenilor romani cu drept de vot, in sensul legislatiei in vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare alta data calendaristica”, a aratat INS in raspunsul transmis Curtii Constitutionale.

Voineagu a spus, in concluzie, ca populatia de la ultimul recensamant nu a fost inca stabilita si, prin urmare, nu poate fi folosita la alcatuirea listelor electorale.

Sefa AEP: „Sunt martor”

In schimb, Ana Maria Patru, presedintele AEP, a declarat la iesirea de la Parchet ca a fost citata in calitate de martor si ca, in fata procurorilor, a dat o declaratie referitoare la nota trimisa de AEP la Curtea Constitutionala. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.